Interessant:

Bel- en sms-tarief binnen EU omlaag

nieuws 2 juli 2009 om 09:43

Per 1 juli gaan de tarieven voor bellen en sms'en binnen de Europese Unie omlaag; daarnaast wordt het ontvangen van een voicemailbericht binnen de EU gratis.

De kosten van een sms-bericht binnen de EU mogen nog maximaal 13 cent kosten. Dat is een flinke verlaging, want voorheen waren de gemiddelde kosten nog 35 cent per sms'je.

Ook de Europese beltarieven moeten binnen drie jaar omlaag, van 46 naar 43 cent per minuut. In 2011 moet dat nog verder naar beneden naar 35 cent. Overigens moet bij deze tarieven nog wel BTW worden opgeteld.

In de nieuwe regels is ook vastgelegd dat internationale gesprekken niet meer op de minuut naar boven mogen worden afgerond; per 1 juli moeten de telecomproviders na 30 seconden op de seconde afrekenen als je belt vanuit een lidstaat van de EU. Tevens komt er een gebruiksplafond voor mobiel internet in het buitenland om onverwachte hoge rekeningen te vermijden. Verder wordt het ontvangen van een voicemailbericht binnen de EU gratis.

Uit onderzoek in 2008 bleek overigens dat bellen naar de EU vanuit een land dat geen EU-lidstaat is duurder is geworden. Daar wordt dus niets aan gedaan, want de nieuwe tarieven gelden alleen binnen de EU.

abo-vergelijk.nl