Interessant:

Mobiel bellen in Europa nog goedkoper

nieuws 1 juli 2011 om 10:06

Tussen vandaag en met 30 juni 2012 moeten de Europese exploitanten van mobiele telefonie volgens Europese regels hun roamingtarieven verlagen. Mobiel bellen in Europa wordt daardoor goedkoper.

De regels werden reeds ingevoerd in 2007 en gewijzigd in 2009. Het 'Eurotarief' behelst een prijsdaling van de huidige 39 tot 35 cent per minuut voor ge´nitieerde gesprekken en van 15 cent tot 11 cent per minuut voor ontvangen gesprekken. Voor landen buiten het eurogebied zal het bedrag worden berekend op basis van de op 1 juni 2011 in het Publicatieblad van de EU gepubliceerde wisselkoers.

Consumenten en zakenreizigers zullen verder bescherming blijven krijgen tegen onverwacht hoge facturen bij het gebruik van mobiel internet. De maandelijkse factuur is nu beperkt tot 50 euro tenzij je uitdrukkelijk hebt aangegeven iets anders te willen. De nationale telecomtoezichthouders van de lidstaten moeten er van de EU op toezien dat de exploitanten van mobieletelefoondiensten voldoen aan de nieuwe voorschriften inzake dataroaming en de lagere prijzen voor gesprekken.

Neelie Kroes, vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de Digitale agenda, zegt over de nieuwe roamingtarieven: "Met deze nieuwe prijsplafonds zullen de prijzen voor de gebruiker die in een ander EU-land belt of wordt gebeld, voor het komende jaar naar beneden gaan. Maar wij moeten de roamingproblemen bij de wortels aanpakken met een structurele oplossing die langer meegaat. De Commissie zal daarom zeer binnenkort met algemene nieuwe voorstellen komen voor langetermijnoplossingen waarmee het achterliggende probleem van gebrekkige concurrentie in de roamingmarkten wordt aangepakt."

Europese Commissie