Interessant:

Nokia 1100 geliefd bij criminelen

nieuws 20 april 2009 om 14:24

Volgens De Telegraaf zijn veel criminelen op zoek naar een Nokia 1100 (met bouwjaar 2001 of 2002 en het liefst uit Duitsland), omdat met dit toestel zou kunnen worden ingebroken in het betalingsverkeer via internet.

Het klinkt als een behoorlijk broodje aap-verhaal, maar De Telegraaf weet te melden dat volgens recherchebureau Ultrascan-KPO er flink wordt geboden op het toestel op verschillende internetsites. Er zouden maar liefst prijzen van 7500 tot 10.000 euro op geboden worden. Ook bij een zoekopdracht op het Nederlandse Marktplaats.nl blijkt dat men hoge prijzen voor de Nokia 1100 vraagt.

Het gerucht is overigens niet nieuw. Eind 2008 wist ook internetsite criminaliteit.org al te melden dat veel mensen opvallend veel geld over hebben voor een Nokia 1100 met bouwjaar 2001 (en liefst ge´mporteerd uit Duitsland). Deze site maakt ook melding van een arrest van een rechtbank in het Nederlandse Roermond waaruit blijkt dat criminele bendes ook gebruikmaken van Nokia 1100-toestellen.

Uit dit arrest blijkt dat de criminelen mogelijk graag gebruikmaken van de Nokia 1100, omdat het telefoonverkeer dat ermee gevoerd wordt wellicht moeilijk te traceren is. Met het specifieke model zouden door een fout in de software ook TAN-codes (transaction authentication numbers, die je per sms ontvangt en moet invullen bij internetbankieren) van derden te achterhalen zijn. Dit zou onder meer kunnen doordat het IMEI-nummer van de telefoon (dat is een unieke code die elke telefoon heeft) gewijzigd kan worden naar een ander nummer. Als criminelen naast je TAN-code ook je login en password weten te bemachtigen, zouden ze illegaal geld van bankrekeningen kunnen afhalen. In 2004 wilde de minister van Justitie nog een verbod op het wijzigen van IMEI-nummers.

Of hier sprake is van een broodje aap-verhaal of dat de criminelen daadwerkelijk een toptoestel voor hun activiteiten hebben gevonden, is onduidelijk. Nokia zegt dat het slechts om geruchten gaat. Van de Nokia 1100 werden meer dan 200 miljoen exemplaren verkocht.

Update: PortableGear plaatste een nep-aanbod van een Nokia 1100, model 2001, op Marktplaats. Hierop werd opmerkelijk veel en snel gereageerd; verschillende geinteresseerden wilden het toestel het liefst "asap ophalen en contact betalen". De hoogste bieder bood zelfs 500 euro, die hij contact wilde betalen.

>>> Lees ook het vervolg op dit artikel: Nokia 1100 eerder broodje aap dan goudmijn.

De Telegraaf