Vervolg in Nokia 1100 hoax
Er is weer een vervolg gekomen in de Nokia 1100 hoax: onderzoeksbureau Ultrascan beweert ditmaal er eentje gehackt te hebben; concrete bewijzen of voorbeelden zijn er echter nog steeds niet.
Van de Nokia 1100 werden meer dan 200 miljoen exemplaren verkocht en sinds enige tijd zouden de toestellen geliefd zijn onder criminelen, onder andere omdat een bepaald model (uit Bochum met fabrikagejaar 2001) makkelijk 'te hacken' zou zijn.
Met deze hack zouden criminelen TAN-codes kunnen onderscheppen, die door verschillende Nederlandse en Duitse banken gebruikt worden bij internetbankieren. Als ze dan vervolgens ook nog je login en password weten te bemachtigen, kunnen de criminelen je bankrekening plunderen. Criminele bendes zouden daarom veel geld voor de toestellen willen betalen. PortableGear bekeek eerder al wat er waar en niet waar is van dit verhaal en kwam tot de conclusie dat de Nokia 1100 eerder een broodje aap dan een goudmijn is.
Het onderzoeksbureau Ultrascan, dat eerder al enkele vage beweringen deed, voegt er nu nog enkele aan toe. Ze beweren een Nokia 1100 van het specifieke model (ditmaal opeens van "rond 2003" in plaats van uit 2001) te hebben geherprogrammeerd en zo een TAN-code te hebben ontvangen. Het is ze echter "maar één keer gelukt". Hoe (en waarom maar één keer) wordt natuurlijk niet vermeld. Wel dat "experts van Ultrascan de hackersoftware om de telefoon te herprogrammeren hebben verworven dankzij het netwerk van informanten". Het zou gaan om software waarmee de firmware van de telefoon kan worden aangepast.
Verder beweert "een informant" van Ultrascan dat in Marokko de toestellen voor meer dan 7500 dollar worden verkocht. Ook voor deze bewering toont het onderzoeksbureau geen enkele bewijslast. In 2008 berichtte onder meer Trouw over een Amsterdamse persofficier die zelfs beweerde dat "Ultrascan helemaal niet bestaat, omdat het bureau niet staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel." De Nokia 1100 hoax is daarmee verre van ontkracht.