Interessant:

Risico misbruik USB-stick erg groot

nieuws 4 december 2009 om 10:12

De AIVD, de Nederlandse Inlichtingendienst, waarschuwt voor de risico's van het gebruik van USB-sticks: de kans op misbruik is erg groot.

In een rapport onderscheidt de AIVD twee voorname risico's van USB-sticks. Enerzijds kan privacy-gevoelige informatie op verloren USB-sticks eenvoudig misbruikt worden. Anderzijds zijn er gemanipuleerde USB-sticks in omloop die systemen kunnen besmetten en gegevens stelen. Het misbruik van persoonlijke of bedrijfsgevoelige informatie kan leiden tot imagoschade voor de betreffende persoon, bedrijf of overheidsinstelling.

Het onderzoek was in instantie alleen voor landelijke overheidsdiensten gedaan. Maar omdat het gevaar van USB-sticks ook voor anderen dreigt heeft de AVID het rapport algemeen openbaar gemaakt.

''Een USB-stick is een populair medium voor cybercriminelen, omdat het op een eenvoudige wijze toegang verschaft tot systemen en netwerken'', aldus de AIVD. Volgens de AIVD is de beste oplossing om te voorkomen dat onbedoeld schadelijke software van een USB-stick wordt geinstalleerd het automatisch activeren van de USB-stick uit te zetten.

Criminelen zouden verder veel gebruik van BlackBerry's en naar verluidt zou ook de Nokia 1100 populair zijn onder criminelen.

NU.nl