Interessant:

Providers werken samen bij storing

nieuws 12 december 2014 om 13:42

KPN, T-Mobile en Vodafone helpen elkaar als vanwege een ernstige storing het mobiele netwerk van een van de drie in een deel van Nederland uitvalt. Dankzij 'regional roaming' neemt een ander netwerk dan tijdelijk de taken over.

De drie operators hebben deze week het startsein gegeven voor regional roaming in aanwezigheid van minister Kamp van Economische Zaken. Dankzij regional roaming kan je in het geval van een langdurige storing bij je netwerkoperator tijdelijk bellen en sms'en via het netwerk van een van de twee andere operators. Dat is mogelijk in het gebied waar een storing optreedt die naar verwachting langer duurt dan drie dagen en meer dan 500.000 klanten treft. Nederland is het eerste land ter wereld waar een dergelijke noodvoorziening op deze manier beschikbaar is. á

Als de noodvoorziening op verzoek van een operator in werking treedt, moet je op je telefoon handmatig het netwerk van een andere operator selecteren. Als de storing is opgelost of als zij weer buiten het getroffen gebied zijn, schakel je handmatig terug op het netwerk van je eigen operator. Je wordt daarover door je eigen operator ge´nformeerd. Regional roaming is in eerste instantie beschikbaar voor klanten met een abonnement bij KPN (inclusief Hi en Simyo), T-Mobile (inclusief Ben) en Vodafone (inclusief hollandsnieuwe). Let op: dataverkeer kan vanwege de beschikbare capaciteit niet via het netwerk van een andere operator worden geleid!

Wegens het steeds grotere belang van mobiele communicatie voor de economie en maatschappij verzocht de minister van Economische Zaken de sector om te onderzoeken hoe operators bij grote storingen het bel- en sms-verkeer van elkaar over kunnen nemen. Het verzoek volgde op een ingrijpende storing in april 2012, waarbij de operators de mogelijkheden hiertoe al onderzochten. In de afgelopen periode hebben KPN, T-Mobile en Vodafone daarvoor de noodzakelijke technische en juridische voorzieningen getroffen. De afspraken zijn vastgelegd in een draaiboek dat in werking treedt op verzoek van een operator die wordt getroffen door een langdurige storing.

Minister Kamp: "Nederland heeft een van de meest betrouwbare infrastructuren voor mobiele telefonie, met volop keuzevrijheid voor consumenten en zakelijke klanten. Als er onverwachts een grote storing optreedt dan rekenen mensen er op dat zij toch bereikbaar blijven voor hun familie, vrienden of relaties. Complimenten aan de drie operators voor het feit dat ze dat voor hun miljoenen klanten nu mogelijk maken. Ook voor de Nederlandse economie is het van groot belang dat mensen en bedrijven bereikbaar blijven."

Namens de sector benadrukt Lotte de Bruijn, directeur van branchevereniging Nederland ICT, het unieke karakter van de samenwerking. "Nederland is het eerste land ter wereld waar mobiele operators afgesproken hebben elkaar op zo'n proactieve manier en op zo'n schaal te helpen. Het belang van de klanten staat daarbij voorop. Met regional roaming is de kwaliteit en continu´teit van de mobiele infrastructuur naar een nog hoger plan gebracht. Het is echt een noodvoorziening, waarvan we eigenlijk hopen dat we hem nooit nodig zullen hebben. Gelukkig kunnen operators zelf de meeste storingen opvangen met voorzieningen in het eigen netwerk", aldus De Bruijn.

portablegear.nl