Interessant:

Andere provider tijdens langdurige storing

nieuws 7 mei 2013 om 10:09

Bij een langdurige storing gaan Nederlandse providers binnenkort elkaars bel- en sms-verkeer overnemen. Daar hebben KPN, T-Mobile en Vodafone afspraken over gemaakt.

De providers hebben het systeem waarbij ze tijdens een storing elkaars bel- en sms-verkeer overnemen "regionale roaming" gedoopt. Het systeem wordt deze zomer getest en wordt naar verwachting eind 2013 ingevoerd. De minister van Economische Zaken voerde al in juli 2012 met de providers gesprekken over samenwerking bij storing naar aanleiding van de storing bij Vodafone, in april 2012, toen veel mensen lang niet konden bellen, sms'en en mobiel internetten. Ook de overheid had hier veel last van.

Providers nemen de dekking van een andere provider alleen over als er aan minimumvoorwaarden wordt voldaan: minstens 500.000 klanten moeten er last van hebben, de storing moet 'naar verwachting' meer dan 3 dagen duren en het moet om een specifieke regio gaan. Opmerkelijk is dat de afspraken alleen gaan over bel- en sms-verkeer: de providers gaan niet elkaars data- en internetverkeer overnemen bij een storing, omdat "dat te veel capaciteit van een mobiel netwerk vraagt, waardoor de kans op uitval van het gehele netwerk te groot zou worden".

Eind 2012 meldde de minister van Economische Zaken ook in de wet een compensatieregeling te willen opnemen waarin staat dat telecombedrijven hun klanten bij storingen automatisch moeten vergoeden. Daar is vooralsnog niet veel van terechtgekomen.

NOS