Interessant:

Tabletverkoop passeert laptopverkoop in 2013

nieuws 30 mei 2013 om 08:48

Volgens markanalist IDC zullen er dit jaar meer tablets dan laptops worden verkocht. De laptop-markt maakt voor het tweede jaar op rij een negatieve groei door, aldus IDC.

"Tablets passeren laptops in 2013 en in 2015 zal de verkoop van tablets ook de verkoop van de totale PC-markt zijn gepaseerd", aldus IDC. "Deze marktontwikkeling markeert een significante verandering in de houding van consumenten ten opzichte van mobiele apparaten en de applicaties en ecosystemen die deze apparaten ondersteunen. IDC blijft geloven dat PC's een belangrijke rol blijven spelen in de toekomst van de computerindustrie, vooral onder zakelijke gebruikers. Maar voor veel consumenten is een tablet een eenvoudige en elegante oplossing voor kerntaken die eerder op de PC werden uitgevoerd".

Apple was met haar succesvolle iPad-serie jarenlang marktleider in het tabletsegement, maar volgens IDC zijn het nu vooral goedkope Android-tablets die belangrijk zijn voor de tabletmarkt. De verwachting is dat dit jaar de gemiddelde prijs van tablets daalt met 10,8 procent naar ongeveer 300 euro. Tegelijkertijd met de prijs is ook de schermgrootte van tablets gekrompen: IDC voorspelt dat dit jaar 55 procent van alle tablets een display kleiner dan 8-inch heeft.

Uit eerder onderzoek van IDC bleek reeds dat tablets vaker worden verkozen boven PC's. De populariteit van tablets en smartphones en de tegenvallende prestaties van Windows 8 zijn volgens IDC enkele oorzaken voor de teruglopende PC-verkoop. Intel heeft al goedkopere ultrabooks beloofd in de hoop in de toekomst weer meer PC's af te zetten. Volgens marktonderzoeker IHS iSuppli zijn netbooks door de populariteit van tablets in 2015 definitief uitgestorven.

Google Nexus 7
Google Nexus 7

TabletPC Review