Interessant:

EU: netneutraliteit, einde roamingkosten

nieuws 4 april 2014 om 09:48

Het Europees Parlement heeft gestemd vˇˇr de wettelijke vastlegging van netneutraliteit. Tevens worden de kosten voor roaming in het buitenland afgeschaft en worden transactiekosten voor creditcards ingeperkt.

In Nederland is netneutraliteit al wettelijk vastgelegd, maar in Europa worden de regels mogelijk nog strenger.áEurocommissaris Neelie Kroes diende een voorstel in waarmee sommige 'gespecialiseerde diensten' toch voorrang zouden kunnen krijgen bij het gebruik van bandbreedte, waarmee een chatheffing in theorie mogelijk zou zijn. Critici zagen in dit voorstel 'bedreiging van de netneutraliteit' en tot hun tevredenheid ging ook het Europees Parlement er niet mee akkoord: het wees Kroes' voorstel af omdat het in strijd zou zijn met hetánon-discriminatiebeginsel.

De Europese Commissie heeft het begrip 'netneutraliteit' verder aangescherpt: volgens de richtlijnen mogen providers nu 'geen onderscheid maken tussen vergelijkbare diensten en applicaties'. De EU verlaagde al eerder de roamingkosten voor mobiel gebruik in het buitenland, maar wil deze nu vanaf eind 2015 definitief helemaal afschaffen. Je betaalt dan net zoveel voor bellen in het buitenland als voor bellen in Nederland.

NRC