Interessant:

Mogelijk toch extra kosten voor WhatsApp

nieuws 21 maart 2014 om 10:16

Er bestaat een kans dat je in de toekomst toch extra zal moeten gaan betalen voor populaire gratis diensten als WhatsApp en Skype. Het Europees Parlement neemt daar volgende maand een beslissing over.

Naar verluidt is een meerderheid van het Europees Parlement ervoor om 'speciale diensten', zoals Skype en WhatsApp, extra te belasten. Volgens privacyorganisatie Bits of Freedom willen de Europese politici 'voor eigen politiek gewin' een wet aannemen waarin hoge roamingkosten in het buitenland (vanaf 15 december 2015) worden afgeschaft. Hiertegenover zou echter staan dat providers gratis diensten als WhatsApp extra mogen belasten, wat volgens Bits of Freedom 'de netneutraliteit in gevaar brengt'.

Bits of Freedom meldt dat de ITRE Commissie (Industrie-, Onderzoek- en Energie-commissie van het Europees Parlement) deze week een voorstel dat netneutraliteit moet beschermen heeft afgewezen. Op 1 april moet het hele Europees Parlement stemmen over de nieuwe regels.

In 2011 ontstond er in Nederland ophef toen verschillende providers lieten weten van plan te zijn een 'chatheffing' op applicaties als WhatsApp en Skype te introduceren. Door deze toepassingen, waarmee gratis sms'en of videobellen mogelijk is, lopen de providers veel (voornamelijk sms) inkomsten mis. Een meerderheid in de Tweede Kamer wilde toen 'netneutraliteit' - waarmee gratis WhatsApp-gebruik gegarandeerd zou zijn - in de wet vastleggen.

De Gelderlander