Interessant:

Samsung: schadevergoeding aan Apple voor 290 miljoen dollar

nieuws 22 november 2013 om 09:49

Samsung moet Apple wegens patentschendig een boete van 290 miljoen dollar (ruim 215 miljoen euro) betalen. Dat heeft een jury van†een Amerikaanse rechtbank in San Jose (CaliforniŽ) besloten.

Apple had van Samsung een schadevergoeding van 380 miljoen euro geeist, maar Samsung 'vond 50 miljoen dollar wel genoeg'. De jury stelde de uiteindelijke schadevergoeding vast op 290 miljoen dollar. Deze uitspraak volgde op een rechtszaak in maart, waarin tot een schadevergoeding van 600 miljoen dollar werd besloten. De rechter besloot toen echter dat de jury 'foutieve berekeningen' had gemaakt en dat er een nieuwe zaak moest komen. Die spande Apple aan - wat dus heeft geleid tot de huidige boete van 290 miljoen dollar. Samsung moest Apple vorig jaar ook al ruim een miljard dollar schadevergoeding betalen wegens patentschendingen van iPhone-technologieen.

Samsung en Apple zijn momenteel de twee grootste telecomhardwarebedrijven: samen verdelen ze de afgelopen paar jaren het grootste gedeelte van de smartphone- en tabletmarkt. Ook in Nederland lopen er al enige tijd patentrechtszaken†tussen Samsung en Apple. Eind 2012 stopte Samsung in de EU met rechtszaken waarin het verbod op Apple-producten wordt geeist.

NRC