Interessant:

Nederlandse providers vrijgesproken van kartelvorming

nieuws 22 november 2013 om 10:20

De Nederlandse mobiele telecomproviders hebben zich niet schuldig gemaakt aan overtredingen van de mededingingswet. Dat blijkt uit diepgravend en langdurig onderzoek door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

In december 2011 viel wat toen nog de Nederlandse Mededingingsautoriteit heette - en sinds 2013 is opgegaan in de ACM - de Nederlandse telecombedrijven Vodafone, KPN en T-Mobile binnen. De bedrijven werden ervan verdacht onderlinge prijsafspraken te hebben gemaakt, maar zijn daar nu voor vrijgesproken.

De Autoriteit Consument en Markt is verder "van plan om voorgestelde toezeggingen van KPN, T-Mobile en Vodafone te accepteren". In een toezegging beloven partijen zich op de markt op een bepaalde manier te gedragen zodat zij niet zullen handelen op een wijze "die mogelijk in strijd is met de Mededingingswet". Een toezegging kan door ACM bindend worden verklaard door een toezeggingsbesluit. In een dergelijk besluit wordt geen overtreding van de Mededingingswet vastgesteld, maar worden risico's voor de mededinging aangegeven van bepaald gedrag. Deze risico's worden weggenomen door de toezeggingen, aldus de ACM.

KPN, T-Mobile en Vodafone kregen in oktober 2011 wel een  miljoenenboete vanwege ongeloofde kartelvorming in 2001.

ACM