Interessant:

Recordverkoop iPhone en iPad, beleggers toch niet tevreden

nieuws 24 januari 2013 om 10:03

Dankzij recordverkopen van de iPhone (47,8 mijoen) en iPad (22,9 miljoen) hield Apple het afgelopen kwartaal zijn nettowinst op peil. Toch hebben beleggers minder vertrouwen in Apple: de beurskoers van het bedrijf zakte met 10 procent.

Apple voorspelde voor het tweede kwartaal een omzet die een stuk lager was dan de verwachting van analisten, waardoor de beurskoers flink kelderde. (Apple voorspelde een omzet tussen de 41 en 43 miljard dollar, de analisten rekenden op 45,5 miljard dollar). Een daling van 10 procent van de beurskoers betekent in het geval van een miljardenmultinational als Apple dat er 50 miljard dollar verdampte.

Het geslonken vertrouwen van beleggers is opmerkelijk, omdat Apple toch goede cijfers kon neerleggen. De verwachting ten aanzien van Apple zijn echter zeer hoog en als ze een keer niet helemaal waargemaakt worden, heeft dat gelijk gevolgen voor het vertrouwen. De omzet van Apple steeg afgelopen kwartaal van 46,3 miljard dollar naar 54,5 miljard dollar. Dat is natuurlijk uitstekend, maar niet voor de analisten die hadden gerekend op 54,88 miljard dollar. Verder daalde de brutowinstmarge van Apple van 44,7 procent naar 38,6 procent.

Apple verkocht afgelopen kwartaal een recordaantal van 47,8 miljoen iPhones en 22,9 miljoen iPads. De verkoop van Macs en iPods daalden echter ten opzichte van voorgaand kwartaal: er werden 4,1 miljoen Macs (was 5,2 miljoen) en 12,7 miljoen iPods  (was 15,4 miljoen) verkocht.

Apple introduceerde afgelopen jaar de iPhone 5, iPad 3, iPad 4, iPad mini en een nieuwe generatie iPods.

Apple iPhone 5
Apple iPhone 5

RTL