Interessant:

3,8 miljard euro voor 4G-frequenties

nieuws 17 december 2012 om 09:43

Vodafone, T-Mobile, KPN en Tele2 hebben vorige week gezamelijk in totaal 3,8 miljard euro betaald voor de 4G LTE-frequenties in Nederland. Met 4G is zeer snel mobiel internet mogelijk; de frequenties zijn 17 jaar geldig.

Vodafone investeerde in totaal 1,4 miljard euro voor 9 vergunningen voor de nieuwe frequenties. "Nederland zal op verschillende manieren profiteren van de snelheid en capaciteit van 4G: toepassingen zoals onderweg online gamen zonder vertraging, auto's die met elkaar communiceren of artsen die hun patiŽnten op afstand in de gaten houden, komen nu echt tot wasdom. Met een veiligere, gezondere en efficiŽntere maatschappij tot gevolg. Onze investering van Ä 1,4 miljard is een bewijs van onze belofte om onze klanten een fantastische netwerkervaring te bieden", aldus Rob Shuter, CEO van Vodafone Nederland.

KPN had 1,3 miljard euro over voor 15 vergunningen. "Het verworven spectrum stelt KPN in staat de nieuwe generatie 4G LTE mobiele technologie binnen Nederland uit te rollen. Ook kan KPN zijn sterke positie in de 2G (GSM) en 3G (UMTS) technologieŽn continueren. De nieuwe 4G LTE-technologie zal al vanaf februari 2013 beschikbaar zijn voor klanten van KPN. Halverwege 2013 zal ongeveer 50% van de Nederlandse bevolking gebruik kunnen maken van deze nieuwe dienst. Landelijke dekking wordt bereikt in de tweede helft van 2014", aldus KPN in een persbericht.

T-Mobile betaalde 910 miljoen euro voor 15 vergunningen. Thomas Berlemann, Algemeen Directeur T-Mobile Netherlands zegt over de investering: "We zijn zeer tevreden met dit uitstekende veilingresultaat. We hebben de ideale combinatie van frequenties bemachtigd die onze toonaangevende positie in mobiel internet nog sterker maakt. Naast de uitrol van 4G internet zijn we in staat onze huidige dienstverlening nog verder te optimaliseren, zoals de dekking binnenshuis en in afgelegen gebieden van Nederland. De uitkomst van deze frequentieveiling zorgt ervoor dat T-Mobile haar marktpositie nog verder verstevigt en onze bijna 5 miljoen klanten ook in de toekomst kunnen blijven rekenen op een optimaal en onbezorgd gebruik van onze producten en diensten."

Tele2 is de enige nieuwkomer: het bedrijf won 2 vergunningen voor 160 miljoen euro. Tele2 kan nu voor het eerst een eigen netwerk uitrollen in Nederland.

portablegear.nl