Interessant:

Neelie Kroes niet tevreden over 4G-support in Europa

nieuws 26 juli 2013 om 09:44

Neelie Kroes, Eurocommissaris van Digitale Agenda, is niet tevreden over de 4G-ondersteuning in Europa: driekwart van de Europeanen heeft nog geen toegang tot deze vrij nieuwe standaard voor mobiel dataverkeer.

Neelie Kroes, sinds 2009 Eurocommisaris van Digitale Agenda, vindt dat het er niet toe waar je bent: als je betaalt voor een smartphone of tablet en een bijbehorend abonnement moet de dienst ook altijd werken. Dat is nu niet het geval: op veel plattelandsgebieden in Europa is nog geen 4G-ondersteuning. Ook tijdens vakanties op het strand of in de bergen ontbreekt vaak 4G.

Daarnaast wordt 4G in de kleine EU-lidstaten Ierland, Cyprus en Malta nog niet helemaal ondersteund. Kroes is niet blij met de gevolgen voor de telecombedrijven door de grote verschillen tussen de 28 EU-lidstaten. Per inwoner zijn de kosten die een operator voor een 4G-frequentie moet betalen in Nederland bijvoorbeeld 50 keer lager dan in Frankrijk. De frequentiekosten zijn in de EU gemiddeld zelfs vier keer hoger dan in de Verenigde Staten, waardoor operators weinig geld meer overhouden om te investeren in hun netwerk.

In de Verenigde Staten heeft al 90 procent van de markt toegang tot 4G. In de EU is de 4G-dekking het best in Duitsland, Zweden en Estland. Nederland zit in de middenmoot qua 4G-ondersteuning. Eind december 2012 werden de 4G-frequenties in ons land voor een erg hoge prijs (3,8 miljard euro) geveild en de uitrol is inmiddels in een groot deel van Nederland begonnen.

De Volkskrant