Interessant:

Sony verkoopt helft aandelen Olympus

nieuws 8 april 2015 om 10:27

Sony verkoopt de helft van haar aandelen in Olympus aan de Amerikaanse investeringsbank JP Morgan. Sony zegt het geld vrij te maken voor 'strategische investeringen'.

In 2012 investeerde Sony 50 miljard yen (bijna 500 miljoen euro) in Olympus, dat toen door financiële en boekhoudige problemen werd geplaagd. Dit bedrag was goed voor meer dan 10 procent van de aandelen van Olympus, waarmee Sony meteen de grootste aandeelhouder van haar Japanse concurrent werd. Sony en Olympus zeiden toen zich samen vooral te gaan richten op de ontwikkeling van medische apparatuur, één van Olympus' sterkste bedrijfsonderdelen. Momenteel hebben Sony en Olympus een aparte medische joint-venture, waarin Sony's technologieen worden toegepast op Olympus' endoscoop-producten. 

Sony ontvangt 360 miljoen dollar (360 miljoen euro) van JP Morgan voor de aandelen Olympus. In het laatste kwartaal haalde Olympus 72 procent van haar verkopen uit haar medische tak. De verliesmakende camera-divisie zorgde voor slechts 12 procent van Olympus' verkopen. 

In 2011 kwam naar boven dat Olympus jarenlang aan miljardenverliezen in de administratie zou hebben verborgen, wat het bedrijf aan de rond van de afgrond bracht. Daarnaast gingen er zelfs geruchten dat Olympus banden had met de Yakuza, de Japanse maffia.

DP Review