Interessant:

Sony RX1 compactcamera kost 3100 euro

nieuws 13 september 2012 om 10:25

De economische crisis lijkt niet te bestaan in gadget-land. Sony schroomt daarom niet de Cyber-shot DSC-RX1 uit te brengen, een compactcamera met een zeer geavanceerde technologie en een prijskaartje van maar liefst 3.100 (!) euro.

Ondanks zijn gewicht van nauwelijks 482 gram (inclusief batterij en geheugenkaart) omvat de Sony RX1 compactcamera een 35mm fullframe-sensor en een F2 vast objectief met wijd diafragma. Daardoor biedt de RX1 een beeldkwaliteit die voorheen alleen tot de mogelijkheden behoorde van de (even) dure, professionele reflexcamera's.

De RX1 heeft een wereldprimeur door de eerste compactcamera te zijn die is uitgerust is met een 35mm fullframe Exmor CMOS-sensor. De fullframe-sensor wordt aangevuld met een snel en helder Carl Zeiss Sonnar T-objectief met vaste brandpuntsafstand van 35mm. De naam Sonnar, die is afgeleid van het Duitse woord "Sonne" ("zon"), weerspiegelt het vermogen van het objectief om zoveel mogelijk licht op te vangen. Dit hoogwaardig objectief omvat enkele optische elementen die pas onlangs zijn ontworpen, waaronder een Advanced Aspherical (AA) glaselement. Dit draagt bij tot het bijzonder compacte zakformaat van de camera, zonder in te leveren aan optische prestaties.  

Dankzij specifieke objectiefringen zijn de scherpstelling en het diafragma met de vingertoppen te bedienen, terwijl een scherpstellingsknop in DSLR-stijl aan de voorkant van de RX1 het toelaat snel te wisselen tussen de scherpstellingsmodi. De belichtingscompensatie- en modusknoppen bovenaan op de camera zijn ergonomisch geplaatst zodat ze makkelijk te gebruiken zijn.

Dankzij de "By Pixel Super Resolution"-technologie kan het beeldformaat vergroot worden  zonder in te boeten aan het aantal pixels, terwijl zo toch een veel betere kwaliteit wordt gerealiseerd dan met een conventionele digitale zoom. Verder is er ook een Smart Teleconverter-functie die een centraal gedeelte van de beeldsensor bijsnijdt, waardoor de effectieve vergroting toeneemt met 1,4x of 2x. Dankzij het bijzonder grote aantal pixels van de fullframesensor blijven zelfs zoom- en bijgesneden beelden uitermate gedetailleerd bij vergroting tot grote afdrukformaten.

De Sony DSC-RX1  is beschikbaar vanaf medio november en heeft met 3.100 euro een wel bijzonder pittig prijskaartje.

Sony Cyber-shot DSC-RX1
Sony Cyber-shot DSC-RX1

Tegelijkertijd met de RX1 heeft Sony een nieuwe systeemcamera in de NEX-serie geintroduceerd: de Sony NEX-6. Dit model beschikt over een 16,1-megapixel sensor, een verstelbaar 3-inch (non-touch) OLED-display en WiFi-ondersteuning. De NEX-6L kost 950 euro (body + 16-50mm objectief) en is beschikbaar vanaf medio november 2012. De NEX-6Y kost 1.200 euro (body + 16-50mm en 55-210mm objectieven) en is beschikbaar vanaf medio november 2012.

Sony Alpha NEX-6
Sony Alpha NEX-6

portablegear.nl