Interessant:

Mobiel internet in EU wordt goedkoper

nieuws 5 juli 2011 om 09:41

De Europese Unie wil de roamingtarieven van mobiel internet de komende jaren verlagen; eerder deze week werd al bekend dat de kosten voor bellen in de EU omlaag gaan.

Vanaf juli 2012 mag mobiel internet in de EU-landen niet meer dan 90 eurocent per MB kosten en vanaf 2014 gaat het maximumtarief nog verder omlaag naar 50 eurocent per MB. Ter vergelijking: momenteel betaal je gemiddeld € 2 per MB bij het gebruik van mobiel internet (zonder voordeelbundel) in de EU. Eerder deze maand maakte de EU reeds officieel bekend dat ook de roamingtarieven voor mobiel bellen in de EU omlaag gaan. De kosten voor bellen gaan naar 39 tot 35 cent per minuut voor geïnitieerde gesprekken en van 15 cent tot 11 cent per minuut voor ontvangen gesprekken.

Het nieuwe voorstel om de roamingtarieven van mobiel internet te verlagen komt van de Nederlandse Neelie Kroes, Eurocommissaris van Digitale Agenda. Volgens de Financial Times is het haar doel om rond 2015 roamingtarieven helemaal te hebben geelimineerd.

Het nieuwe voorstel is een klap in het gezicht van de Europese operators. Vele van hen introduceerden recentelijk innovatieve nieuwe roamingtarieven, zoals dagpassen en 'passport'-deals, in de hoop dat zij Brussel daarmee konden overhalen om geen verplichte lagere roamingtarieven door te voeren.

Financial Times