Interessant:

Zeus botnet bedreigt smartphones

nieuws 17 november 2010 om 12:01

Uit onderzoek van antivirussoftware-bedrijf McAfee blijkt dat nu ook smartphones worden bedreigd door de Zeus-malware, waarmee bankgegevens worden gestolen.

Voor mobiele gebruikers is het zorgelijk dat het Zeus-botnet nu eveneens smartphones en andere mobiele apparatuur bedreigt. Een botnet is een netwerk van computers dat malware (kwaadaardige software) verspreidt. Veelal betreft het gehackte computers, zodat de cybercriminelen anoniem blijven. De Zeus-malware is een zogenaamd trojan horse. Dat wil zeggen da de malware zich ongemerkt op je computer installeert.

Als de Zeus-malware eenmaal is geinstalleerd kunnen criminelen onder meer zien wat de gebruiker typt om wachtwoorden te achterhalen. Het laatste Zeus-botnet richt zich ook op smartphones om SMS-berichten van banken te achterhalen en zo je bankrekening te plunderen. Open en installeer daarom nooit verdachte software op je PC of telefoon.

Naarmate mobiele telefoons geavanceerder worden, neemt ook de dreiging van malware toe. Afgelopen augustus waarschuwde computerbeveiligingsbedrijf Kaspersky reeds voor de eerste SMS-trojan voor Android-smartphones.

Het onderzoek van McAfee, dat in augustus van dit jaar is overgenomen door Intel, heeft betrekking op het derde kwartaal van 2010. Een andere belangrijke conclusie is dat McAfee gevaarlijke emailcampagnes met het Zeus-botnet ziet toenemen. Cybercriminelen pogen de Zeus-malware te verspreiden door zich voor te doen als erkende organisaties als FedEx en Western Union. Daarnaast zet volgens McAfee de groei in zoekmachinemanipulatie en het misbruik van zoektermen door.

portablegear.nl