Interessant:

Tele2, UPC en Ziggo winnaars 2,6Ghz mobiel breedband veiling

nieuws 23 april 2010 om 12:08

Het Agentschap Telecom heeft de eerste uitslag van de veiling van de 2,6GHz-frequenties voor mobiel breedband bekendgemaakt; Tele2, UPC en Ziggo zijn de "winnaars".

De veiling van de 2,6Ghz-frequenties werd in maart aangekondigd en kreeg veel kritiek van grote providers als KPN en Vodafone die het niet eens waren met de opzet van de veiling. Uit de veiling blijkt in elk geval dat er vooral interesse is voor "gepaard spectrum", dat bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor 4G.

UPC en Ziggo (die gezamelijk opereren onder de naam Ziggo 4) en Tele2 zijn nieuwkomers op de mobiele telecommarkt. Zij kunnen nu beginnen een eigen infrastructuur voor mobiel breedband internet op te bouwen. KPN, T-Mobile en Vodafone verworven ieder een klein frequentieblokje waarmee zij hun UMTS-capaciteit kunnen vergroten.

Aanstaande maandag 26 april wordt nog een laatste biedronde gehouden. De deelnemende partijen kunnen in deze zogenaamde toewijzingsronde bieden op specifieke plaatsen in de 2,6GHz frequentieband. Na afloop van deze ronde wordt bekend gemaakt welke deelnemer welke specifieke vergunningen heeft gewonnen. Daarnaast wordt de totaalprijs per deelnemer bekend gemaakt.

De frequentieruimte biedt de mogelijkheid om de nieuwste generatie mobiele telefonie (4e generatie; LTE) aan te bieden, maar kan ook gebruikt worden voor UMTS of bijvoorbeeld een techniek als Wimax (mobiel breedband internet).

De verwachting is dat de vergunningverleningen eind mei plaatsvinden, waarna de uitrol van de netwerken kan starten.

Emerce