Interessant:

4G-netwerken in Nederland

nieuws 8 mei 2012 om 09:50

Zeer geleidelijk wordt in Nederland het 4G/LTE-netwerk uitgerold; Tele2 rolt vandaag op verschillende plekken in Nederland mobiel internet op basis van 4G uit en de verwachting is dat KPN, Vodafone, T-Mobile en Ziggo snel volgen.

Volgens Emerce hebben de bedrijven weinig keuze: de 4G-frequenties werden aangekocht in 2010 en op 11 mei verloopt de termijn. Als de bedrijven voor die datum geen diensten aanbieden op de aangekochte frequenties, krijgen zij boetes opgelegd.

Het 4G-netwerk wordt door alle providers zeer beperkt aangeboden, omdat de huidige 2,6GHz-frequenties er eigenlijk niet geschikt voor zijn. Daarnaast worden alle frequenties later dit jaar opnieuw geveild: de telecombedrijven hopen dan betere frequenties te bemachtigen.†

Het 4G-netwerk (bij Tele2) biedt downloadsnelheden tot 40Mb/sec en uploadsnelheden tot 3Mb/sec. Het 4G-abonnement kost 30 euro per maand en voor de mobiel internetbundel geldt een datalimiet van 3GB per maand.

Tele2 biedt het 4G-netwerk aan in Amsterdam, Amstelveen, Haarlem, Lelystad en Tilburg. KPN biedt het 4G-netwerk aan in Den Haag en Utrecht, en Ziggo in Oss, Breda en Zwolle. Het is nog niet bekend waar Vodafone en T-Mobile 4G gaan aanbieden. Het allereerste†commerciŽle 4G-netwerk werd in december 2009 uitgerold in Stockholm door de†de Zweedse operator TeliaSonera.

Emerce