Interessant:

Intel toont nog compactere processors en Moblin 2.1

nieuws 23 september 2009 om 09:53

Intel heeft gisteren op het Intel Developer Forum (IDF) in San Francisco een nog compactere generatie chips getoond; daarnaast introduceerde Intel het vernieuwde Moblin 2.1 OS voor onder meer smartphones.

Paul Otellini, de president en CEO van Intel, toonde op het IDF een nog compactere chips waarmee Intel vol trots voldoet aan de "Wet van Moore". Deze Wet stelt dat het aantal transistoren op een computerchip door de technologische vooruitgang elke 2 jaar verdubbelt.

De nieuwe chips (zogenaamde "32nm microprocessors", eerder ook bekend als de Medfield processor) bevatten dus meer transistors op een zelfde oppervlak of kleiner oppervlak. Intel is ook bezig met de ontwikkeling van een nog compactere chip, de 22nm microprocessor. Meer kracht op een kleiner oppervlakte kan betekenen dat technische apparatuur in de toekomst ook compacter of lichter kan worden.

"De Wet van Moore is bij Intel nog altijd gezond en wel", zegt Otellini. "We zijn gestart met de productie van 's werelds eerste 32nm microprocessor, dat ook de eerste high performance processor zal zijn met in de CPU geïntegreerde graphics. Tegelijkertijd gaan we verder met de ontwikkeling van ons 32nm procédé en hebben we al werkende chips gebouwd die we weg zullen effenen voor nog krachtigere processors met nog meer mogelijkheden."

Naast de compacte microprocessors kondigde Intel op het IDF ook het vernieuwde Moblin 2.1 OS aan. Moblin is een open source-besturingssysteem dat is gebaseerd op Linux en is geschikt voor verschillende platforms - van smartphones tot PC's. Moblin 2.1 ondersteunt Flash en er is een SDK (Software Development Kit) voor ontwikkelaars voor beschikbaar.

Moblin 2.1 OS

"Intel Core- en Atom-processors hebben ongekende kansen en mogelijkheden gecreëerd in een aantal belangrijke groeigebieden", zegt Otellini. "Om deze groei gaande te houden, werken we aan nieuwe manieren om mensen een naadloze internetbeleving te bieden op al hun apparaten. Vandaag kondigen we een programma aan dat de ontwikkeling stimuleert van software­toepassingen die slechts één keer geschreven hoeven te worden en die vervolgens draaien op Windows- en Moblin-apparaten. Op deze manier bereiken deze toepassingen meer apparaten en consumenten."

Intel ligt momenteel verder in de clinche met de Europese Unie van wie het een recordboete kreeg wegens "misbruik van de dominante marktpositie". Intel betwist deze bewering en vecht de boete overigens aan.

portablegear.nl