Interessant:

Hoe kom ik aan e-books?

achtergrond 25 juni 2018 om 12:58

E-books zijn tegenwoordig steeds beter voorhanden. Klassiekers kan je gratis downloaden en de nieuwste e-books koop je per stuk, of lees je via de bibliotheek of Kobo Plus. We zetten de kanelen voor je op een rij.

Gratis boeken

Als je gratis boeken zoekt, dan zit je bij Project Gutenberg goed. Deze website biedt meer dan 57.000 gratis e-books. Het gaat hier om boeken waar geen auteursrecht meer op rust. Dat zijn boeken die ongeveer 100 jaar of ouder zijn. Op Project Gutenberg kan je dan ook klassiekers vinden als Alice in Wonderland, Price and Prejudice en Dracula, en auteurs als William Shakespeare, Jules Verne, Mark Twain, of wat ouder Plato. In het Nederlands zijn meer dan 1.000 klassiekers te downloaden.

Alice in Wonderland van Lewis Caroll lees je gratis
Alice in Wonderland van Lewis Caroll lees je gratis

Abonnementsdienst Kobo Plus

De afgelopen jaren waren er een aantal abonnementsdiensten voor e-books actief in Nederland. Nu is alleen Kobo Plus nog de moeite van het vermelden waard (lees ook onze test). Kobo Plus werkt samen met bol.com en biedt meer dan 240.000 boeken aan in een all-you-can-eat abonnement voor 9,99 euro per maand. Ondanks de enorme hoeveelheid boeken zal je toch ook vaak titels niet terugvinden op Kobo Plus. Van de boeken top 10 op bol.com van januari 2019 staat geen enkel boek op Kobo Plus. Het aanbod neemt wel elke maand toe en wordt uitgebreider naarmate er meer gebruikers komen. Kobo Plus is alleen in combinatie met een Kobo e-reader mogelijk. Wel kan je Kobo Plus met verschillende apps gebruiken op Android, iOS, Windows en MAC.

Bibliotheek

De bibliotheek gaat met zijn tijd mee en biedt tegenwoordig 20.000 e-books online aan. Je mag 10 boeken tegelijkertijd lezen. De boeken lees je op je smartphone, e-reader, pc of laptop. Je hebt drie maanden de tijd om een e-book uit te lezen voordat je het boek opnieuw moet lenen. De maakt geregeld afspraken met uitgevers over nieuw aanbod, waardoor het aanbod net als bij Kobo Plus steeds in beweging is. Om boeken te lenen van de bibliotheek dien je wel lid te zijn. Dit kost ongeveer 60 euro per jaar en is voor kinderen veelal gratis.

Elke bibliotheek biedt e-books aan
Elke bibliotheek biedt e-books aan

E-books per stuk kopen

Natuurlijk kan je e-books ook per stuk aanschaffen. Vrijwel alle online boekenwinkels bieden deze optie. Zo kan je terecht bij Bol.com, Amazon, ebook.nl, bruna.nl en nog tal van andere websites om je e-book aan te schaffen. Nieuwe e-books zijn ongeveer 30 procent goedkoper dan de paperback variant van hetzelfde boek. Top 10 boeken kosten ongeveer rond de 12 euro voor een e-book. Oudere e-books zijn voor lage prijzen te koop. Soms al voor 0,99 eurocent. Hou er wel rekening mee dat deze losse e-books vaak beveiligd zijn met een digitaal watermerk.

portablegear.nl