Interessant:

Let op met ePub met watermerk!

achtergrond 25 juni 2018 om 12:07

Steeds vaker zijn gekochte e-books voorzien van een digitaal watermerk. Dit lijkt fijn, maar er kleven toch wat risico's aan. In dit artikel bekijken we de voor- en nadelen van dit systeem en kijken we of er alternatieven zijn.

Wat is een digitaal watermerk?

Een ePub met digitaal watermerk is een techniek die in het e-book vastlegt, wie de koper van het boek is. Dit gebeurt met zichtbare en onzichtbare kenmerken. Het voordeel van dit watermerk is dat je niet afhankelijk bent van Adobe Digital Editions. Je kan dan bijvoorbeeld een aantal kopieŽn voor eigen gebruik maken. Indien het e-book illegaal wordt verspreid dan kan aan de hand van het watermerk de oorspronkelijke koper worden herleid. Op deze manier kan de oorspronkelijke koper worden aangesproken op de auteursrechtenschending. Deze vorm van beveiligen heet ook wel Social DRM genoemd. Verkopers van boeken dienen de kopersinformatie van de boeken twee jaar te bewaren. Indien een boek illegaal online verschijnt kan Stichting BREIN deze gegevens opvragen bij de boekverkoper om een rechtszaak te starten tegen de originele koper van het boek.

Nadeel ePub met watermerk

Er kleeft echter wel een groot nadeel aan een ePub met watermerk. Je moet namelijk bijzonder voorzichtig omgaan met je boeken met watermerk. Indien het bestand immers in andermans handen valt, kan deze het online zetten, waarbij het boek naar jou te herleiden is. Dus je moet niet alleen de boeken zelf niet verspreiden, je moet er ook voor zorgen dat anderen dat niet doen. Het verlies van een usb-stick of een hack van je computer kan je uiteindelijk in grote problemen brengen.

Laat geen USB-sticks slingeren met e-books erop
Laat geen USB-sticks slingeren met e-books erop

Alternatieven digitaal watermerk?

Er zijn twee alternatieven voor het digitale watermerk. De eerste mogelijkheid is om enkel DRM-boeken te lezen. Je zit dan wel weer vast aan Adobe Digital Editions, maar je loopt dan geen risico's meer bij abusievelijke verspreiding van een boek. Een ander alternatief, is een abonnementsdienst zoals Kobo Plus.

portablegear.nl