Interessant:

iOS 13 in detail

achtergrond 16 september 2019 om 16:40

3 juni 2019 toonde Apple de nieuwste versie van haar besturingssysteem, iOS 13. Deze versie staal bol van kleine en grote veranderingen, waaronder een speciale iPad versie iPadOS. We zetten een aantal opvallende veranderingen voor je op een rij.

iOS 13 Dark Mode

Dark Mode is een instelling om je scherm minder wit licht te laten uitstralen. Zoals de naam al doet vermoeden is het een interface met zwart als basiskleur in plaats van wit. Hierdoor heb je 's avonds minder licht, zodat bijvoorbeeld je partner geen last heeft van het scherm als je nog even wat op internet opzoekt. Je zou deze modus ook kunnen gebruiken om stroom te besparen, omdat op een OLED-scherm zwarte pixels geen stroom verbruiken. Je kan Dark Mode handmatig inschakelen of in de avond automatisch laten inschakelen.

Verbeterde camera-opties

In iOS 13 is de cameramodus flink onder handen genomen. Zo kan je vanaf nu spelen met de hoeveelheid licht in de portret-modus. In de portret-modus is nu ook een nieuw monochrome-effect, met de naam High-Key Mono. Er komt ook een nieuw tabblad Foto's in de Foto's-app. In dit tabblad zijn dubbele foto's en niet relevante foto's (bonnetjes, screenshots, mislukte kiekjes) weggefilterd. Ook zijn er meer mogelijkheden voor video-editting. Bijna alle bewerkingsopties van foto's zijn vanaf nu te gebruiken voor video's.

Nieuw toetsenbord Quick Path

Apple komt met een eigen SwiftKey-variant, Apple Quick Path. Met dit toetsenbord kan je woorden vormen door over de letters te vegen waar het woord uit bestaat. Hiermee kan je hoge typesnelheden halen.

Sign in with Apple

Bij Apps kan je vanaf iOS 13 ook inloggen via Face ID. Je hoeft hierdoor niet meer in te loggen via Facebook of Google, maar logt in met Sign in with Apple. Apple belooft geen persoonlijke informatie te delen bij deze manier van inloggen. Bijzonder is dat je zelfs je emailadres kan verbergen. Als een app je emailadres nodig heeft maakt Apple een willekeurig emailadres aan (en koppelt dat an je bestaande emailadres). Zo deel je een minimale hoeveelheid informatie met app-aanbieders.

WiFi en Bluetooth in Control Center

Een lang gekoesterde wens van velen gaat met iOS 13 in vervulling. Je kan nu WiFi en Bluetooth in- en uitschakelen in het Control Center. Voor Android gebruikers is dit niets nieuws, maar Apple gebruikers hebben hier jaren op moeten wachten.

Xbox One en PS4 controller support

Als je veel games op je iPhone speelt, dan is het fijn als je dat met een goede controller kan doen. Vanaf iOS 13 is het mogelijk om je Xbox One of PS4 controller te pairen met je iPhone, iPod of iPad voor een nog betere game-besturing.

iPadOS

Voor de iPad komt Apple met een speciale iOS 13-versie, genaamd iPadOS. iPadOS is erop gericht om het werken op een tablet makkelijker te maken.

Beschikbaarheid iOS 13

In september 2019 verschijnt iOS 13 bij de lancering van de nieuwe iPhones voor 2019 en 2020. iOS 13 draait op de iPhone SEiPhone 6SiPhone 6s PlusiPhone 7iPhone 7 PlusiPhone 8iPhone 8 PlusiPhone XiPhone XsiPhone Xs Max en de iPhone Xr. iPadOS komt beschikbaar voor de iPad Air 2, de iPad mini 4, de iPad mini, de iPad Pro, de iPad Pro 9.7, de iPad Pro 10.5, de iPad Pro 11 en de iPad Pro 12.9.

 

portablegear.nl