Interessant:

Apple iPhone Xr versus Samsung Galaxy S10e

achtergrond 19 maart 2019 om 21:23

De Samsung Galaxy S10e en de Apple iPhone Xr zijn 'budget'-alternatieven voor de Samsung Galaxy S10 en de Apple iPhone Xs. Beide toestellen behoren ondanks hun lagere prijs tot het topsegment. We bekijken de overeenkomsten en verschillen tussen beide toestellen.

Samsung Galaxy S10e vs iPhone Xr: design

De Samsung Galaxy S10e lijkt op de andere twee toestellen in de S10 reeks (Galaxy S10 en Galaxy S10+), maar is met een 5,8-inch AMOLED scherm (1.080 x 2.280 pixels) veruit de kleinste van het trio. Net als de rest van de serie heeft de Galaxy S10e een klein gaatje in het scherm voor de selfiecamera. De S10e heeft verder een USB-C en koptelefoonaansluiting. In tegenstelling tot zijn grotere broers heeft de S10e een aparte vingerafdrukscanner, en dus geen vingerafdrukscanner onder het scherm. In de praktijk blijkt deze afzonderlijke scanner betrouwbaarder en nauwkeuriger te zijn, waardoor dit eerder een plus- dan een minpunt is.

De Apple iPhone Xr is iets groter dan de S10e en heeft een 6,1-inch display (828 x 1.792 pixels). Vreemd genoeg is dit scherm groter dan het scherm van de duurdere iPhone Xs, waardoor het lijkt alsof de iPhone Xr de duurdere variant is. De iPhone Xr heeft geen aparte koptelefoonaansluiting. De selfiecamera is geplaatst in een notch aan de bovenzijde. Beide toestellen hebben een frame van metaal, een glazen achterkant en verkrijgbaar in tal van kleuren.

Samsung Galaxy S10e vs iPhone Xr: camera

De Samsung Galaxy S10e heeft een dubbele hoofdcamera (12-megapixel met variabel diafragma en een 16-megapixel panoramacamera f/2,2). De iPhone Xr moet het doen met een enkelvoudige 12-megapixel f/1,8 camera met groothoek. Aan de voorzijde heeft de S10e een 10-megapixel selfiecamera (f/1,9). De iPhone Xr heeft een 7-megapixel camera (f/2,2). Beide toestellen schieten prima foto's, maar de hardware van de Samsung springt er toch uit. Allebei hebben ze allerlei software aan boord om optimale foto's te schieten. De S10e herkent wat je wilt fotograferen en kiest bijpassende instellingen. De iPhone Xr gebruikt Smart HDR om meerdere tegelijk genomen afbeeldingen te combineren tot een betere foto.

Apple iPhone Xr - Enkelvoudige camera en heel veel kleuren
Apple iPhone Xr - Enkelvoudige camera en heel veel kleuren

Samsung Galaxy S10e vs iPhone Xr: batterij

Op papier hebben de Galaxy S10e (3.100 mAh) en de iPhone Xr (2.942 mAh ) een vrijwel vergelijkbare accu. Beide toestellen kan je ook draadloos opladen. De Galaxy S10e ondersteunt Wireless PowerShare, waarmee je Qi-gecertificeerde apparaten draadloos oplaadt met je telefoon. Ligt de Galaxy S10s aan de lader, dan laadt deze zichzelf Ún een tweede apparaat op. Zo kun je je tweede oplader thuislaten. In de praktijk blijkt de Xr efficienter te zijn dan de Galaxy S10e. Met een eigen accutest komt PhoneArena.com op een accuduur bij de iPhone van 11 uur en bij de S10e van 7 uur. In de praktijk kan je met beide toestellen waarschijnlijk zonder problemen een dag vooruit, maar de Xr hoeft waarschijnlijk net iets minder vaak aan de lader.

Samsung Galaxy S10e vs iPhone Xr: specificaties

De Samsung Galaxy S10e draait op een Exynos 9820 chip gecombineerd met 6 GB RAM. De iPhone Xr heeft een A12 Bionic processor met slechts 3 GB RAM. Nu is dat appels met peren vergelijken, omdat iOS-apparaten met minder RAM goed presteren. Beide telefoons zijn krachtpatsers; en ontlopen elkaar in de benchmarks niet veel qua prestaties. Wat je keuze ook is, er is geen app die de toestellen niet aankunnen. Het besturingssysteem is het grootste verschil tussen de toestellen. De iPhone Xr draait op iOS 12 van Apple en de S10e draait op Android 9 Pie van Google. Beide besturingssystemen bieden grotendeels dezelfde functies en (populaire apps). Welk besturingssysteem je voorkeur heeft is een kwestie van smaak en ervaring.

Apple iPhone Xr (links) en Samsung Galaxy S10e (rechts)
Apple iPhone Xr (links) en Samsung Galaxy S10e (rechts)

Samsung Galaxy S10e vs iPhone Xr: conclusie

Zowel de iPhone Xr als de Galaxy S10e zijn erg interessante toestellen. Ze zijn een stuk goedkoper dan hun uitgebreidere broers en zussen en - belangrijk - zijn relatief aantrekkelijk geprijsd. Op het moment van schrijven kost de Apple iPhone Xr rond de 800 euro. De Samsung Galaxy S10e is een stuk goedkoper met een winkelprijs van 700 euro. De iPhone Xr ziet er uit als een vlaggenschip en is - zeker voor Apple fans - een goed geprijsde telefoon, waar je goede sier mee kan maken. De compactere Galaxy S10e oogt iets meer als een bijna-toptoestel, maar heeft wel een betere camera dan de Xr. Bovendien is het toestel meer dan 10 procent goedkoper. Dus zeker het overwegen waard.

portablegear.nl