Interessant:

Oppo RX17 Pro en Neo versus OnePlus 6T

achtergrond 9 november 2018 om 12:42

Als je op zoek bent naar een goed toestel voor een interessante prijs zou je de OnePlus 6T, de Oppo RX17 Pro of zelfs de Oppo RX17 Neo kunnen overwegen. In dit artikel zetten we de verschillen tussen deze drie uitdagers voor je op een rij.

OnePlus happy family

Het Chinese Oppo is één van de grootste smartphonemakers ter wereld. Het wereldwijde marktaandeel van Oppo is 8 procent, waar bijvoorbeeld Apple een aandeel van 11% heeft (Q2 2018). Oppo is in het westen beperkt bekend omdat Oppo voorheen voornamelijk in China verkrijgbaar was. Met de introductie van de Oppo RX17 Pro (adviesprijs 599 euro) en Oppo RX17 Neo (adviesprijs 349 euro) is Oppo nu ook goed verkrijgbaar in Nederland. OnePlus is een dochterbedrijf van Oppo. Het is derhalve niet zo gek dat de Oppo RX17 Neo, de RX17 Pro en de OnePlus 6T (adviesprijs 559 tot 639 euro afhankelijk van de versie) erg op elkaar lijken.

Scherm

De schermen op de OnePlus 6T, de Oppo RX 17 Pro en de RX17 Neo zijn identiek. Alle drie de toestellen zijn uitgerust met een 6,4-inch AMOLED scherm met een 1.080 x 2.340 pixels resolutie. Het scherm is extra stevig dankzij het gebruik van Gorilla Glass. Aan de bovenzijde van het scherm vind je de 'waterdruppel', de minuscule notch met daarin de selfiecamera. De camera schermt deonderliggende licht- en afstandssensor af, waardoor de notch klein kan blijven. Het scherm kan je unlocken middels een vingerafdruksensor die achter het scherm is geplaatst, net als bij de Huawei Mate 20 Pro.

De waterdruppel
De waterdruppel

Rekenkracht

De OnePlus 6T is de krachtigste telefoon van het trio. De OnePlus 6T draait op de krachtigste processor van dit moment, de Qualcomm Snapdragon 845. De standaardversie heeft 6 GB RAM en 128 GB opslaggeheugen. Er is echter ook een variant met 8 GB RAM en 256 GB opslaggeheugen. Het geheugen is niet uitbreidbaar. De Oppo RX17 Pro draait op een langzamere processor, namelijk de Snapdragon 710. Het werkgeheugen bedraagt 6 GB en er is 128 GB opslaggeheugen aanwezig. Dit geheugen is uitbreidbaar middels microSD. De Oppo RX17 Neo is ten slotte de langzaamste van het stel, met de midrange Snapdragon 660-processor. De RX17 Neo heeft verder 4 GB RAM en 128 GB uitbreidbaar opslaggeheugen.

Camera's

Op papier hebben de Oppo's een betere selfiecamera dan de OnePlus. Op de Oppo-toestellen vind je een 25-megapixel f/2,0 camera, daar waar de OnePlus 6T het moet doen met een 16-megapixel exemplaar. Op alle toestellen vind je een dubbele hoofdcamera. De camera op de Oppo RX17 Neo bestaat uit een 16-megapixel en een 2-megapixel module. De RX17 Pro combineert een 12 megapixel module met variabel diafragma (net als bij de Samsung Galaxy S9) met een 20-megapixel module. De OnePlus 6T heeft een 16 megapixelcamera met vast diafragma aangevuld met een 20 megapixelcamera. Op papier lijkt de camera van de Oppo RX17 Pro de beste van het drietal; maar tussen specificaties en prestaties in de praktijk zit nogal eens een discrepantie.

Dubbele camera op RX17 Pro
Dubbele camera op RX17 Pro

Software

Oppo en OnePlus maken duidelijk andere keuzes op softwaregebied. De Oppo telefoons draaien op Android 8.1, terwijl Android 9 al maanden beschikbaar is. Of en wanneer er een update komt voor is afwachten. De OnePlus 6T draait standaard wel op Android 9. OnePlus draait verder op OxygenOS, een lichte skin, om de gebruikerservaring te verbeteren. Zo kan je snel apps openen door verschillende vormen op het lock-screen te tekenen. Ook verbetert OxygenOS de bediening met één hand. De Oppo RX17 Pro en RX17 Neo zijn verrijkt met ColorOS 5.2. ColorOS 5.2 is een zwaardere schil, met ook meer standaard geïnstalleerde (overbodige) apps.

Accu

De accucapaciteit van de drie toestellen ontloopt elkaar nauwelijks. De RX17 Neo heeft een 3.600 mAh accu, en de Oppo RX17 Pro en OnePlus 6T hebben een 3.700 mAh accu. Zowel de Oppo RX17 Pro en de OnePlus 6T hebben een supersnellaadoptie. Oppo gebruikt de SuperVOOC technologie. Met deze techniek laad je het toestel in 10 minuten voor 40 procent op. De overige 60 procent laad je in 30 minuten bij. Bij OnePlus kan je een dag gebruik bijladen in 30 minuten.

Conclusie

De Oppo RX17 Neo is erg aantrekkelijk geprijsd ten opzicht van de andere twee toestellen in dit overzicht. Voor 349 euro krijg je een zeer compleet toestel met een fantastisch scherm met ingebouwde vingerafdrukscanner en een dijk van een selfiecamera. De (dubbele) hoofdcamera en de processor zijn midrange, maar als daar je prioriteit niet ligt is de RX17 Neo een zeer interessante keuze. De OnePlus 6T en de Oppo RX17 Pro ontlopen elkaar qua specificaties en prijs nauwelijks. Als je liever een betere camera wilt en wat mindere prestaties op de koop toeneemt is de Opp RX17 Pro de logische keuze. Wil je absolute topprestaties ga dan voor de OnePlus 6T.

portablegear.nl