Interessant:

Meerdere camera's op een telefoon

achtergrond 15 oktober 2018 om 13:00

Steeds vaker hebben telefoons twee of zelfs meer lenzen. Dit biedt leuke mogelijkheden zoals bokeh-effect, optische zoom, of panoramafoto's. In dit artikel lees je meer over meervoudige lenssystemen.

Steeds meer camera's

De Huawei P9 uit 2016 was de eerste telefoon met een goed werkende dubbele camerasetup. Met de Huawei P20 Pro waren het wederom de Chinezen, die de primeur hadden van drie camera's op een telefoon. In oktober 2018 kwam Samsung met de Galaxy A9, met vier hoofdcamera's. Want waarom zou je stoppen bij drie? Vermoedelijk is dit nog niet het einde van de camerawedloop. Het innovatieve bedrijf Light ontwerpt telefoons met heel veel camera's. Zo heeft de Light L16 maar liefst 16 hoofdcamera's. Het idee van meerdere camera's in één telefoon is slim. Door de beelden van meerdere compacte lenzen te combineren kan je resultaten behalen die vergelijkbaar zijn met foto's van compactcamera's.

Dubbele camera op Huawei P9
Dubbele camera op Huawei P9

Bokeh effect met dieptesensor

Veruit de meest populaire mogelijkheid van een dubbele camera is het zogenaamde bokeh effect. Dit is het effect dat het onderwerp van de foto scherp is en de achtergrond vaag. Bokeh komt goed van pas bij portretfoto's en doet je foto's meteen professioneel ogen. Dit effect bereik je door de informatie van twee lenzen te combineren. De ene lens registreert het beeld, de andere lens de diepte. Gecombineerd leidt dit tot een professioneel ogende bokeh-foto. HTC was de eerste fabrikant met een dubbele camera voor bokhe-foto's, de HTC One M8. De kwaliteit van deze foto's viel echter wat tegen. Huawei toonde met de P9 dat een dubbele camera en goede fotokwaliteit hand-in-hand kunnen gaan. Vrijwel elke meervoudige camera biedt het bokeh-effect. Lenzen die alleen diepte registreren worden tegenwoordig nauwelijks meer gebruikt. Veelal bieden deze lenzen ook nog andere functionaliteit.

Portretfoto met bokeh-effect
Portretfoto met bokeh-effect

Meer details met monochrome sensor

Een extra monochrome sensor wordt veel gebruikt bij meervoudige camerasystemen. Monochrome camera's bieden twee voordelen. Allereerst kan je met een specifieke monochrome lens betere zwart/wit-foto's maken. Daarnaast kan deze lens gebruikt worden om de details van een foto te verbeteren, omdat een monochrome lens meer licht opvangt. Veelal wordt de hierboven genoemde dieptefunctie van een lens vervuld door de monochrome lens. Zo heb je de voordelen van een monochrome lens en de bokeh-voordelen van een dieptelens. Dit was bijvoorbeeld het geval bij de Huawei P9.

Monochrome foto's met veel detail
Monochrome foto

Optische zoom of panoramafoto's

Zoomen is altijd problematisch geweest op mobiele telefoons. Natuurlijk heb je de mogelijkheid om digitaal in te zoomen, maar dit gaat altijd gepaard met kwaliteitsverlies, met korrelige foto's tot gevolg. Optische zoom, zoals op digitale camera's, was daarom ook een grote wens van veel smartphonegebruikers sinds de introductie van smartphonefotografie. Samsung probeerde in 2013 een compactcamera en een smartphone te combineren in de Galaxy S4 Zoom. Dit resulteerde in een dik toestel met een 10-voudige optische zoom. De dikte van het toestel woog echter niet op tegen het voordeel van de optische zoom, dus deze oplossing is verder nooit meer toegepast. Tegenwoordig wordt optische zoom gerealiseerd via een dubbele camera. Hierbij dient de tweede lens als permanente zoomlens of groothoeklens. Deze heeft veelal een tweevoudige optische zoom. Intelligente software in de telefoon combineert de beelden van beide camera's tot een normale foto of een tweevoudig ingezoomde foto. Het resultaat is een stuk beter dan digitale zoom, maar nog steeds iets minder dan het resultaat van een compactcamera. Ook deze camera doet dienst als dieptecamera.

Samsung Galaxy A9 met vier lenzen
Samsung Galaxy A9 met vier lenzen

Waar moet je op letten?

Meerdere camera's op een telefoon zorgen in het algemeen voor betere foto's. Het is echter niet zo dat meerdere camera's altijd beter zijn dan één camera. Meerdere slechte camera's met slechte nabewerkingssoftware leidt natuurlijk tot slechte resultaten. Feit is wel dat de meeste high-end toestellen tegenwoordig twee of meerdere camera's hebben, en dat de beste camera's op dit moment bestaan uit twee of drie camera's. Omdat je verschillende setups hebt is het wel van belang om duidelijk te hebben waar je naar op zoek bent. Bokeh is aanwezig op vrijwel alle setups. Het verschil zit hem vaak in de keuze voor optische zoom of groothoek. Ook de hoeveelheid optische zoom verschilt per model. Weet daarom goed waar je naar op zoek bent, selecteer een camerasetup dat aan deze wensen voldoet, en lees tests van de camera, want alleen in de praktijk is de kwaliteit van een camera vast te stellen.

portablegear.nl