Interessant:

Telefoongebruik in de EU in meer detail

achtergrond 23 mei 2017 om 13:13

Vanaf 15 juni kan je bij alle operators je bundel in de hele Europese Unie gebruiken zonder extra kosten. Het einde van torenhoge vakantierekeningen lijkt hiermee in zicht. In dit artikel leggen we uit hoe het werkt, en waar je rekening mee moet houden.

Op 15 juni 2017 is het dan (eindelijk) zover. De roamingkosten binnen de Europese Unie zijn vanaf dat moment verleden tijd. In het verleden leidde bellen en internetten in het buitenland regelmatig tot hoge telefoonrekeningen. Deze extra kosten waren volgens het Europa veel te hoog. De afgelopen jaren zijn de kosten al flink verlaagd en per 15 juni mogen de operators dus geen extra kosten voor bellen, sms'en en internetten in het buitenland rekenen.

Het grote voordeel van deze nieuwe regels is dat ook je bundel in de hele Europese Unie geldig is. Al je minuten, sms'jes en megabytes kan je in de hele EU zonder extra kosten gebruiken. Extra buitenlandbundels zijn dus niet meer nodig.

Uitzonderingen

Er gelden een tweetal uitzonderingen op de nieuwe roamingregels:

  • Als je in vier maanden meer in het buitenland bent dan thuis, en de telefoon ook meer gebruikt in het buitenland dan thuis, dan mag de aanbieder een toeslag vragen voor het gebruik in het buitenland. Deze toeslag bedraagt (exclusief btw) maximaal 0,032 euro per minuut voor bellen, 0,01 euro per sms en 7,70 euro per Gigabyte. Op deze manier wordt voorkomen dat je een abonnement uit het buitenland gebruikt om in een ander land te bellen.
  • Als je een goedkoop abonnement hebt of een abonnement met onbeperkte data, dan mag de operator de hoeveelheid data voor roaming beperken. Je moet hierover bij het afsluiten van het abonnement wel geÔnformeerd worden. Voor elke 7,70 euro (exclusief BTW) van je abonnement krijg je minimaal 2 GB data in het buitenland, met een maximum van de hoeveelheid data die je in Nederland ook hebt. Een abonnement is goedkoop als je minder dan 7,70 euro (exclusief BTW) voor een GB betaalt.

Gratis roamen met prepaidkaart

Ook met prepaid kan je gratis roamen. Hierbij geldt ook weer dat de hoeveelheid data beperkt mag worden als je minder dan 7,70 euro (exclusief BTW) voor een GB betaalt. De hoeveelheid data die je mag roamen kan je uitrekenen door je totale beltegoed te delen door 7,70 euro (exclusief BTW). De uitkomst van deze som is de hoeveelheid GB die je in het buitenland mag gebruiken.

In welke landen is geen roaming meer?

De maximumtarieven gelden in de 28 landen van de Europese Unie. Dit zijn: BelgiŽ, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, ItaliŽ, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, RoemeniŽ, SloveniŽ, Slowakije, Spanje, TsjechiŽ, Verenigd Koninkrijk, Zweden en KroatiŽ. De tarieven gelden ook voor een paar Europese landen die geen lid zijn van de Europese Unie, namelijk Noorwegen, Liechtenstein, en IJsland. Een aantal populaire vakantielanden in of nabij Europa staan dus niet op de lijst. Dit gaat onder andere om Zwitserland en Turkije. Let op bij overzeese gebieden, niet alle overzeese gebieden vallen onder de nieuwe wetgeving. Zoek dit goed uit voordat je naar zo'n land reist.

Vanaf wanneer voeren de operators deze regels in?

Een aantal operators heeft al eerder de regels doorgevoerd. Op 1 februari 2017 voerde Robin Mobile als eerste de EU-bundels in. T-Mobile volgde korte tijd later.†KPN, Simyo en Vodafone volgen op 1 juni 2017 met nieuwe abonnementen met EU-bundels. Bij Tele2 is roaming op 8 juni 2017 verleden tijd. Enkel Simpel en hollandsnieuwe kiezen voor de uiterste datum van 15 juni met het aanpassen van hun aanbod.

portablegear.nl