Interessant:

Slimme thermostaten

achtergrond 13 december 2016 om 15:39

In Nederland zijn steeds meer slimme thermostaten te koop. Met een slimme thermostaat verwarm je je huis via je smartphone al dan niet op afstand. In dit overzicht zetten we een aantal populaire modellen op een rij.

Nest

Nest Labs, een dochteronderneming van Google, introduceerde haar eerste WiFi-thermostaat in 2011. De huidige Nest Learning Thermostat werd in het najaar van 2015 geïntroduceerd en is het derde model van Nest. Eind 2018 introduceerde Nest de Thermostat E, die iets goedkoper is dan de Learning Thermostat en ook iets eenvoudiger is aan te sluiten. Zoals de naam al doet vermoeden past de Nest zich automatisch aan jouw leefpatroon aan. De Nest Thermostat weet hoe lang het duurt voor je huis warm wordt, zodat het comfortabel is wanneer je arriveert. Wanneer je vertrekt schakelt hij automatisch je cv-ketel en boiler terug, zodat je energie bespaart. Handig is de Thuis/Afwezig-functie. De Nest weet of er iemand thuis is dankzij de activiteitssensoren in de Nest-thermostaat samen met de locatiegegevens van de mobiele telefoons van de bewoners in huis. Uiteraard kan je de thermostaat ook op afstand in- en uitschakelen via de app op je telefoon of tablet. Een 'normaal' klokprogramma kan ook geprogrammeerd worden. Tot slot kan je de Nest thermostaat uitbreiden met de Nest Protect, een sprekende rook- en CO-melder. Deze melder gaat jarenlang mee op één batterij en hoeft niet elke maand getest te worden. De melder controleert zichzelf en communiceert met je thermostaat en met de Nest-app bij calamiteiten of problemen. Bij te hoge CO-waardes schakelt de Nest Protect automatisch de cv-ketel uit bij te hoge CO-waardes.

Google Nest thermostaat
Google Nest thermostaat

Toon

De Toon is verkrijgbaar bij Eneco met of zonder energiecontract. Qua uiterlijk lijkt de Toon meer op een tablet dan op een conventionele thermostaat. De Toon laat je precies zien hoeveel stroom en gas je verbruikt. Je krijgt niet alleen live-inzicht, maar kan ook je verbruik per dag, week, maand en jaar opvragen. Om je te helpen energie te besparen geeft de Toon adviezen. Net als de andere WiFi-thermostaten kan je met de Toon-app de verwarming op afstand aan- en uitzetten. Met de optionele rookmelders (adviesprijs 59,95 euro) blijf je altijd op de hoogte van rookmeldingen waar je ook bent. Je kan de Toon ook uitbreiden om apparaten en verlichting te bedienen. Zo is de Toon compatibele met de Philips Hue lampen (172,50 euro voor drie lampen). Hierdoor kan je via de thermostaat of via de Toon-app de Philips Hue lampen in je huis bedienen. Ook kan je de Toon uitbreiden met slimme stopcontacten (57,95 euro per stuk). Deze Slimme Stekkers geven je inzicht in het verbruik en kosten per apparaat en kunnen op afstand in- en uitgeschakeld worden. Om alle functies van Toon te gebruiken is wel een abonnement vereist. Dit abonnement kost 3,50 euro per maand.

Eneco Toon thermostaat
Eneco Toon thermostaat

Remeha eTwist

De Nederlandse fabrikant Remeha voert sinds enkele maanden de Remeha eTwist. De eTwist is een uitgebreide thermostaat, die te bedienen is met de Remeha eTwist app. De eTwist is een volledige thermostaat, die ook zonder WiFi gebruikt kan worden. Om de thermostaat te bedienen is een account bij Remeha benodigd. Je kan meerdere telefoons aansluiten op de eTwist. Met de eTwist app is de thermostaat altijd en overal te bedienen. Op de eTwist app krijg je ook een overzicht van ketelstoringen en inzicht in je energiegebruik (alleen bij compatibele cv-ketels). In totaal kan je drie klokprogramma's invoeren op de eTwist met een groot aantal schakelmomenten. Verder kan je de thermostaat ook instellen op een vakantieprogramma. In tegenstelling tot de Toon en de Nest is de eTwist niet uitbreidbaar met andere sensoren en schakelaars.

Remeha eTwist thermostaat
Remeha eTwist thermostaat

portablegear.nl