Interessant:

Hoe werkt een iris-scanner?

achtergrond 18 augustus 2016 om 21:21

De Samsung Galaxy Note7 is de eerste Samsung telefoon uitgerust met een iris-scanner. In dit artikel leggen we de techniek achter de iris-scanner uit en laten we de voordelen van een iris-scanner ten opzichte van een vingerafdrukscanner zien.

Een iris-scanner is een geautomatiseerde methode van biometrische identificatie De iris is de dunne gekleurde ring rondom de pupil. In 1985 is ontdekt dat elk iris uniek is, en dat een iris daarom gebruikt kan worden om een persoon te identificeren. Zelfs bij eeneiige tweelingen is het iris verschillend.

Wat is een iris?
Wat is een iris?

Hoe werkt de iris-scanner op de Note7?

Om de iris-scanner op de Note7 te gebruiken dien je eerst je iris te registreren. In de Note7 zit een speciale iris-camera, die in combinatie met de infrarode LED-flitser je iris vastlegt. De iris wordt vervolgens geanalyseerd en versleuteld opgeslagen in de telefoon. Als je het toestel wilt ontgrendelen of de beveiligde map wilt raadplegen controleert de iris camera in een fractie van een seconde of je de telefoon mag ontgrendelen.

Iris scanner op Galaxy Note7
Iris scanner op Galaxy Note7

Iris-scanner versus vingerafdrukscanner

Groot voordeel is dat je iris gedurende je leven nauwelijks verandert, terwijl vingerafdrukken wel veranderen. Ander voordeel is dat het patroon van een iris eigenlijk nauwelijks na te maken is. Dit in tegenstelling tot een vingerafdruk, die met de nodige hulpmiddelen te dupliceren is, zeker omdat je overal in je omgeving vingerafdrukken achter laat. Bijkomend voordeel is dat de iris-scanner sneller en foutlozer werkt dan een vingerafdrukscanner. Bij de vingerafdrukscanner komt het nogal eens voor dat je de vinger niet goed op de scanner legt. Verder kan je de telefoon alleen ontgrendelen met geregistreerde vingers. Dus als je een keer met je linkerhand wilt ontgrendelen moet je de linkervinger ook geregistreerd hebben.

portablegear.nl