Interessant:

Apple iOS 10 wat is nieuw?

achtergrond 14 juni 2016 om 10:27

Apple heeft gisteravond een nieuwe versie van haar besturingssysteem getoond, Apple iOs 10. In de nieuwe iOS versie zijn een groot aantal verbeteringen doorgevoerd. Apple iOS 10 komt in dit najaar beschikbaar. We zetten de verbeteringen op een rij.

Apple toonde iOS 10 en watchOS 3 gisteren op haar WWDC-event 2016 in San Francisco. "iOS 10 is onze meest uitgebreide versie ooit. Je kunt je op allerlei leuke, nieuwe manieren uiten met Berichten, er is een native app voor huisautomatisering en de Muziek-, Kaarten- en News-app hebben een nieuw ontwerp, waardoor ze intuïtiever werken en meer kunnen. Zo wordt alles wat je graag doet op iPhone en iPad nóg leuker", zegt Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering van Apple. "In iOS 10 zijn QuickType en Foto’s uitgerust met Siri-intelligentie, kun je je huis automatiseren met de nieuwe Woning-app en krijgen ontwikkelaars toegang tot Siri, Kaarten, Telefoon en Berichten. Tegelijkertijd zorgen krachtige technologieën zoals Differential Privacy voor een nog betere beveiliging en privacy."

Apple iOS 10 screenshots
Apple iOS 10 screenshots

iOS in de praktijk

In iOS 10 vind je nog sneller en gemakkelijker wat je zoekt. Met 'Til op om te activeren' gaat het display automatisch aan wanneer je je iPhone pakt zodat je meteen het toegangsscherm met al je meldingen ziet. Door één keer te tikken of te vegen open je Berichten, het overzicht van vandaag en het Bedieningspaneel. Dankzij de verbeterde integratie van 3D Touch op iPhone 6s en iPhone 6s Plus werk je nog gemakkelijker met apps.

Standaard apps verwijderen

In iOS 10 is het nu ook mogelijk om de standaard-apps te verwijderen. Dit lijkt een kleine verbetering, maar is een lang gekoesterde wens van veel gebruikers. Door het verwijderen van je standaard-apps maak je ruimte vrij en kom je ze ook niet meer tegen op je telefoon. De volgende apps zijn met iOS 10 te verwijderen: Aandelen, Agenda, Calculator, Contacten, Dictafoon, FaceTime, Herinneringen, Home, iBooks, iCloud Drive, iTunes Store, Kaarten, Kompas, Mail, Muziek, Nieuws, Notities, Podcasts, Video's, Watch, Weer en Zoek mijn vrienden. Een verwijderde app kan je later weer downloaden in de App Store. Alleen Safari is niet te verwijderen.

Berichten app uitgebreid

Berichten is de meestgebruikte iOS-app. In iOS 10 is de app nog leuker en kun je op een persoonlijke manier met vrienden en familie communiceren, bijvoorbeeld met animaties. De animaties in Berichten, zoals ballonnen, confetti of vuurwerk, kun je schermvullend weergeven om iets speciaals te vieren. Ook kun je onzichtbare inkt gebruiken, waarbij de tekst pas zichtbaar wordt wanneer de ontvanger over het bericht veegt. Verder kan je een handgeschreven notitie sturen voor een persoonlijke touch. Met automatische suggesties vervang je woorden gemakkelijk door emoji, met Tapback kun je snel en gemakkelijk met één tikje reageren en dankzij ‘rich links’ kun je content bekijken en media afspelen zonder je gesprek te verlaten. Berichten is in iOS 10 ook uit te breiden met apps en content van derden (al dan niet betaald). Zo kun je stickers in gesprekken plakken, GIF-bestanden of foto’s bewerken, betalingen doen of een etentje of bioscoopbezoek plannen, allemaal vanuit Berichten.

Apple iOS 10 Berichten
Apple iOS 10 Berichten

Siri beschikbaar voor ontwikkelaars

In iOS 10 biedt Siri belangrijke nieuwe mogelijkheden en krijgt Siri toegang tot apps die iedereen graag gebruikt. Voor het eerst kunnen ook ontwikkelaars de functionaliteit van Siri toevoegen aan hun apps. Met de zogenaamde SiriKit kunnen ontwikkelaars Siri-ondersteuning aan hun apps toevoegen om berichten te sturen, te bellen, foto’s te zoeken, ritten te plannen, te betalen en te sporten. Via Siri is het ook mogelijk om CarPlay-apps te gebruiken, de airconditioning te regelen of geluidsinstellingen te veranderen in de app van je autofabrikant.

Nieuw ontwerp van Kaarten

Kaarten heeft in iOS 10 een nieuw ontwerp. Ook ontwikkelaars kunnen nu van de app profiteren en nieuwe extensies gebruiken. Via apps als OpenTable kunnen reserveringen in Kaarten worden geïntegreerd en diensten als Uber en Lyft kunnen nog gemakkelijker worden gebruikt, rechtstreeks vanuit de Kaarten-app. Kaarten is volgens Apple ook slimmer geworden. Routebeschrijvingen worden afgestemd op de plek waar je waarschijnlijk heen wilt, waarbij wordt gekeken naar je dagelijkse activiteiten of de afspraken in je agenda. Nadat je een route hebt gepland, kan Kaarten een tankstation, restaurant of café op je route zoeken en de invloed van een pauze op je reisduur berekenen.

Apple iOS 10 Kaarten
Apple iOS 10 Kaarten

Aandenkens in de Foto-app

In iOS 10 word je in de Foto's-app automatisch herinnerd aan eerdere gebeurtenissen, want die komen vanuit je fotobibliotheek automatisch in Aandenkens terecht. Aandenkens scant al je foto’s en video’s en maakt een verzameling van al je favoriete gebeurtenissen, reizen en mensen. Een aandenken bevat ook een filmpje met muziek, titels en overgangen, dat automatisch wordt aangemaakt. Zo maakt Foto's automatisch een album van bijvoorbeeld je laatste vakantie in Spanje. Apple benadrukt dat bij de analyse van de foto's de privacy van de gebruiker gewaarborgd is. De analyse vindt lokaal plaats en als er iets naar de server wordt verzonden is het gecodeerd en zonder persoonlijke gegevens.

Apple iOS 10 Foto
Apple iOS 10 Foto

Domotica

De Woning-app is diep in iOS geïntegreerd, zodat je alle apparaten in je hele huis op één plek gemakkelijk en veilig kunt instellen, beheren en gebruiken. Je kunt accessoires apart beheren of groeperen, zodat je met één commando een hele groep kunt aansturen. Ook kun je je apparaten met Siri bedienen. Je kunt apparaten op afstand of via Apple TV bedienen en acties automatiseren op basis een tijdstip, locatie of actie. De wereldwijde ondersteuning voor HomeKit breidt zich continu uit. Dit jaar is HomeKit al in zo’n 100 producten voor huisautomatisering geïntegreerd, zodat je met de Woning-app onder andere thermostaten, verlichting, zonneschermen, sloten en videocamera’s kunt bedienen.

Nieuw design Apple Muziek en Nieuws

Apple Muziek heeft een volledig nieuw ontwerp. De muziek staat nog meer centraal en dankzij de nieuwe structuur kun je gemakkelijker door muziek bladeren en nieuwe muziek ontdekken. De Bibliotheek-, Voor jou-, Blader- en Radio-tabs zijn overzichtelijker geworden en via de Zoek-tab kun je makkelijker muziek vinden. iOS 10 bevat ook een vernieuwde Nieuws-app met het nieuwe onderdeel ‘For You’, met aparte secties om gemakkelijker informatie te vinden, het laatste nieuws te ontvangen of betaalde abonnementen te nemen.

IOS 10 privacy

Apple heeft extra aandacht besteed aan beveiliging en privacy. Dankzij de versleuteling in iMessage en FaceTime worden je gegevens zo beveiligd dat ze niet door Apple en door anderen kunnen worden gelezen. iOS 10 maakt gebruik van technologie op het device zelf (en dus niet een externe server) om mensen, voorwerpen en locaties te herkennen in Foto’s en om QuickType-suggesties te doen. Voorzieningen als Siri, Kaarten en Nieuws sturen gegevens naar servers van Apple, maar deze gegevens worden niet gebruikt om een profiel van een gebruiker op te bouwen. Vanaf iOS 10 gebruikt Apple een nieuwe technologie, Differential Privacy. Hiermee kunnen de gebruikspatronen van een groot aantal gebruikers worden blootgelegd zonder de privacy van individuele gebruikers in gevaar te brengen. In iOS 10 helpt deze technologie om de suggesties voor QuickType en emoji’s, voor diepe links in Spotlight en voor de opzoekfunctie in Notities te verbeteren.

Overige verbeteringen in iOS 10

In iOS 10 zijn nog veel meer kleinere aanpassingen doorgevoerd:

  • Siri ondersteunt nieuwe QuickType-voorzieningen, waaronder contextuele voorspellingen om relevante informatie te geven op basis van locatie, agenda of contactpersonen. Voorspellend typen ondersteunt meerdere talen zonder dat je van toetsenbord hoeft te wisselen.
  • Telefoon ondersteunt integratie met voorzieningen van derden voor VoIP-gesprekken, voicemailtranscriptie en een nieuwe beller-ID-extensie voor het melden van ongewenste boodschappen.
  • Er zijn updates van ingebouwde apps, waaronder de mogelijkheid voor deelweergave in Safari op iPad, voorzieningen voor samenwerking in Notities en het bewerken van Live Photos.
  • Met Apple Pay kun je nu niet alleen gemakkelijk en veilig betalen in winkels en apps, maar ook via deelnemende websites in Safari.
  • De wekker voor bedtijd in de Klok-app zorgt ervoor dat je genoeg slaap krijgt. Je wordt gewaarschuwd wanneer het tijd is om naar bed te gaan.

Wanneer komt iOS 10?

iOS 10 wordt dit najaar geïntroduceerd als gratis software-update voor de volgende Apple producten: - iPhone 5CiPhone 5Siphone 6iphone 6 Plusiphone 6Siphone 6S Plusiphone SEApple iPad ProApple 9.7-inch iPad ProApple iPad AirApple iPad Air 2Apple iPad mini 2Apple iPad mini 3Apple iPad mini 4Apple iPod touch (6de generatie)

portablegear.nl