Interessant:

Alle nieuwe iOS 11 functies

achtergrond 7 juni 2017 om 15:20

Afgelopen week introduceerde Apple iOS 11. De nieuwe software-versie voor Apple's mobiele apparaten komt dit najaar uit en bevat nieuwe ervaringen en honderden nieuwe functies voor iPhone en iPad. We zetten de grootste vernieuwingen voor je op een rij.

Krachtiger

Dankzij iOS 11 wordt multitasking op een iPad nog krachtiger dan in iOS 10. Via een instelbaar dock heb je in elk scherm direct toegang tot veelgebruikte apps en documenten. De functie voor schakelen tussen apps is anders opgezet, zodat je makkelijker van de ene naar de andere actieve app kunt gaan via Split View en Slide Over. In de nieuwe Bestanden-app staan al je bestanden overzichtelijk bij elkaar, ongeacht hun opslaglocatie (lokaal, in iCloud Drive of bijvoorbeeld in Box of Dropbox). Drag & Drop kun je nu overal gebruiken, dus een afbeelding of tekst verplaatsen is zo gebeurd. Apple Pencil is nog verder geïntegreerd in iPad met ondersteuning voor inline tekenen en de nieuwe feature ‘Direct noteren’ die ervoor zorgt dat je Notities direct vanuit een vergrendeld scherm kunt openen door op het Apple Pencil-symbool te tikken.

iOS - Control screen
iOS - Control screen

AR-ervaringen voor iPhone en iPad

Apple introduceert een nieuw platform waarmee ontwikkelaars geavanceerde AR-ervaringen kunnen bouwen voor iPhone en iPad. Ze benutten daarvoor de camera, krachtige processors en bewegingssensors van iOS-devices. Met de ARKit kunnen ontwikkelaars putten uit de allernieuwste visuele computertechnologieën en gedetailleerde en meeslepende virtuele content maken die kan worden weergegeven bij realtimebeelden, bijvoorbeeld bij het gamen, shoppen of industrieel ontwerpen.

Siri nog handiger en natuurlijker

Dankzij de nieuwste mogelijkheden op het gebied van machine learning en kunstmatige intelligentie klinken de nieuwe mannen- en vrouwenstemmen natuurlijker. Ze passen zelf de intonatie, toonhoogte, klemtoon en het tempo aan. Bovendien kunnen de stemmen Engelse woorden en zinsneden vertalen in het Chinees, Frans, Duits, Italiaans en Spaans. Siri is niet alleen maar een handige stem, maar leert ook van wat de gebruiker doet in bijvoorbeeld Safari, News, Mail en Berichten. Zo kan Siri persoonlijkere ervaringen bieden en relevante suggesties doen. Stel, Siri leidt uit het browsergedrag af dat je geïnteresseerd bent in bepaalde onderwerpen of plaatsen. Als de je vervolgens in Mail, Berichten of een andere app aan het typen bent, doet Siri suggesties die daarop aansluiten.

iOS 11 - Siri verbeterd
iOS 11 - Siri verbeterd

Professionele functies voor Camera en Foto's

In iOS 11 kun je portretfoto’s nemen met optische beeldstabilisatie, de True Tone Flash en HDR, zodat ze er nog professioneler uitzien. Live Photos worden expressiever dankzij de nieuwe Stuiter- en Herhaal-effecten die voor een continue videoloop zorgen. Met de functie ‘Lange belichting’ kun je tijd en beweging vastleggen. In Foto’s zijn de aandenkenfilms geoptimaliseerd, zodat je ze nu zowel in staande als liggende weergave kunt afspelen. Verder worden er meer aandenkens automatisch aangemaakt, zoals foto’s van huisdieren of verjaardagen. iOS 11 bevat een compleet nieuwe technologie: High Efficiency Image File Format (HEIF). Deze reduceert de bestandsgrootte van foto’s die op een iPhone 7 of iPhone 7 Plus worden genomen.

iOS 11 - Foto's
iOS 11 - Foto

Vrienden betalen in Apple Pay

Apple Pay-gebruikers kunnen voortaan heel gemakkelijk én veilig betalingen doen aan en ontvangen van familie en vrienden. Dat kan direct in Berichten of via Siri. Hiervoor worden de creditcards/betaalpassen gebruikt die in Wallet staan. Ontvangen betalingen komen op de nieuwe Apple Pay Cash-account te staan. Gebruikers kunnen dit geld direct gebruiken om iemand anders te betalen, om met Apple Pay te betalen als ze iets kopen in een (web)winkel of via een app, of ze kunnen het overschrijven naar hun gewone bankrekening.

iOS 11 - Apple Pay
iOS 11 - Apple Pay

Ongestoord autorijden

In iOS 11 zit een nieuwe manier om mensen achter het stuur te helpen hun aandacht bij het verkeer te houden: ‘Niet storen’. iPhone weet wanneer je in de auto zit. Alle meldingen worden dan automatisch op stil gezet, zodat het scherm niet steeds oplicht. Je kunt een automatisch antwoord instellen waarmee je je favoriete contactpersonen laat weten dat je in de auto zit en pas kunt antwoorden als je op je bestemming bent.

Overige features in iOS 11

  • De App Store heeft een make-over gekregen; apps en games ontdekken is nog makkelijker geworden. De redactie van de App Store maakt gebruik van diepgaande artikelen en interviews om het verhaal achter iOS-ontwikkelaars en hun geweldige apps en games te brengen.
  • In de App Store voor iMessage is de applade vernieuwd, waardoor je makkelijker bij de apps en stickers kunt komen en dus nog sneller een bericht opleukt, een nummer deelt, enzovoort.
  • Het bedieningspaneel kun je meer inrichten naar je eigen voorkeuren. Zo kun je veelgebruikte opties bij elkaar op één pagina zetten. Een nieuw toegangsscherm biedt een handige manier om alle meldingen bij elkaar op één plaats te zien.
  • Aan Kaarten zijn plattegronden van grote vliegvelden en winkelcentra uit de hele wereld toegevoegd. Je krijgt zelfs aanwijzingen om op tijd voor te sorteren zodat je geen afslag of afrit meer mist.
  • Woning ondersteunt meer categorieën accessoires, zoals AirPlay 2-speakers, en meer manieren om je huis te automatiseren.
  • AirPlay 2 is nu berekend op audioweergave in meerdere ruimten. Gebruikers kunnen speakers bedienen via het bedieningspaneel, de Woning-app en Siri.
  • Apple Music biedt meer manieren om samen met vrienden nieuwe muziek te ontdekken. Abonnees kunnen een profiel aanmaken. Hun vrienden kunnen ze dan volgen, hun gedeelde playlists beluisteren en zien naar welke muziek ze het meeste luisteren.
  • Apple News houdt lezers nog beter geïnformeerd met gepersonaliseerde topverhalen en suggesties van Siri, pakkende verhalen die elke dag door de redactie worden verzameld op de nieuwe Spotlight-tab en elke dag de beste video’s in de weergave ‘Vandaag’.
  • Op iPhone kun je in een speciale toetsenbordmodus handig met één hand typen. Met het nieuwe QuickType-toetsenbord voor iPad kun je snel cijfers, symbolen en speciale lettertekens invoeren.

Beschikbaarheid

iOS 11 wordt dit najaar geïntroduceerd als gratis software-update voor de volgende producten: - iPhone 5siPhone 6 iPhone 6SiPhone 6 Plus iPhone 6S PlusiPhone 7iPhone 7 PlusiPad AiriPad Air 2iPad Pro 9.7iPad Pro 10.5iPad Pro 12.9iPad 2017iPad mini 2iPad mini 3iPad mini 4iPod touch (6de generatie)

portablegear.nl