Interessant:

Apple watchOS 3 wat is nieuw?

achtergrond 14 juni 2016 om 12:15

Gisteren introduceerde Apple in San Francisco watchOS 3, een verbeterde versie van haar smartwatch besturingssysteem. Met name de snelheid van de apps is fors verbeterd. Hieronder alle verbeteringen.

Tijdens de WWDC 2016 gisteren in San Francisco introduceerde Apple niet alleen iOS 10, maar ook watchOS 3, al weer de derde versie van haar besturingssysteem voor smartwatches. “Apple Watch is de perfecte partner voor een gezonder leven, en met watchOS 3 valt er nog meer te genieten”, aldus Jeff Williams, Chief Operating Officer bij Apple. “Je kunt je favoriete apps direct starten en gemakkelijk openen, en door de baanbrekende nieuwe gezondheids- en fitnessfuncties zoals de Ademhaling-app lijkt het horloge wel helemaal nieuw.”

Snellere apps watchOS 3

Apps openen in watchOS 3 flink sneller dan nu het geval is. De trage apps zijn op dit moment een punt van kritiek op de Apple Watch. Apps starten in watchOS 3 vrijwel direct op. Dit geldt zowel voor standaard apps als voor apps van derden.

Directe prestaties en eenvoudige navigatie watchOS 3

De bediening van de Apple Watch was niet altijd even intuitief. Apple poogt de bediening makkelijker te maken in watchOS 3. Acties als bericht beantwoorden, een training starten of een nummer overslaan zijn nu makkelijker dan ooit. Met een druk op de zijknop krijgen gebruikers toegang tot het nieuwe Dock met de laatst gebruikte en favoriete apps. Vanuit het Dock of vanaf de wijzerplaat kan je je favoriete apps – zowel native apps als apps van andere ontwikkelaars – met de meest recente informatie direct openen. Net als in iOS kan de gebruiker over het display omhoog vegen voor het nieuwe, verbeterde bedieningspaneel. Met een veeg omlaag verschijnt het berichtencentrum, en door naar links of rechts te vegen kan de wijzerplaat worden veranderd.

Apple watchOS 3 screenshots
Apple watchOS 3 screenshots

Verbeterde communicatie watchOS 3

Berichten ontvangen en snel beantwoorden is in watchOS 3 sneller en leuker dankzij stickers, handgeschreven berichten, schermvullende effecten en onzichtbare inkt (waardoor het bericht pas leesbaar wordt als de ander erover veegt). De Berichten app op je Apple Watch krijgt daarmee dezelfde functionaliteit als de Berichten-app in de nieuwe iOS 10. Slimme antwoorden werken nu ook sneller, omdat ze al direct vanuit de melding van het bericht beschikbaar zijn. Als er toch een persoonlijk antwoord nodig is, kan je met de nieuwe notitiefunctie snel een woord op het display schrijven. Apple Watch zet het dan zelf om in tekst. Dankzij SOS in watchOS 3 ten slotte kan je in een noodsituatie overal ter wereld hulpdiensten bellen via je iPhone of wifinetwerk – of met een druk op de zijknop je contactpersoon voor noodgevallen alarmeren.

Gezondheid en fitness watchOS 3

Sociale motivatie is een belangrijke motivator bij het verbeteren van je sportprestaties. Met watchOS 3 is het nu mogelijk om gegevens te delen en vergelijken en om de strijd aan te gaan met vrienden, familie of zelfs een persoonlijke trainer. Je ontvangt meldingen van de voortgang van vrienden, zoals voltooide Activiteit-ringen, afgeronde trainingen en behaalde resultaten. Het delen van activiteiten is nu direct gekoppeld aan de Berichten-app. Je kan nu je familie en vrienden op de hoogte houden, motiveren en feliciteren via speciaal voor activiteiten en trainingen ontworpen nieuwe slimme antwoorden. De Activiteit-app in watchOS 3 is nu ook geoptimaliseerd voor rolstoelgebruikers. Duwbewegingen dragen bij aan de dagelijkse doelen voor calorieverbranding, en in plaats van een melding dat het tijd is om te gaan staan is er een melding om te gaan rollen.

Apple watchOS 3 - Tijd en activiteit
Apple watchOS 3 - Tijd en activiteit

Ademhaling-app watchOS 3

De nieuwe Ademhaling-app moet je motiveren om op bepaalde momenten van de dag even ademhalingsoefeningen te doen. In sessies van één tot vijf minuten word je met behulp van rustgevende beelden en haptische signalen begeleid voor een rustige ademhaling. Na afloop krijg je een overzicht van je hartslag.

Wijzerplaten watchOS 3

Met nieuwe wijzerplaten als Minnie Mouse, Activiteit en simpele Cijfers wordt Apple Watch nu nog persoonlijker. Vanuit de wijzerplaat kunnen er nu nog meer apps rechtstreeks worden geopend, zoals Workout, Muziek of Berichten. Dankzij de nieuwe wijzerplaatgalerie in de Watch-app op iPhone is het gemakkelijker om wijzerplaten aan te passen en apps van andere ontwikkelaars te zoeken.

Apple watchOS 3 screenshots
Apple watchOS 3 screenshots

Beschikbaarheid watchOS 3

watchOS 3 is dit najaar beschikbaar als gratis update voor Apple Watch, Apple Watch Edition en Apple Watch Sport. Apple Watch werkt met iPhone 5 of nieuwer met iOS 8.2 of hoger.

portablegear.nl