Interessant:

Verschil Huawei P9 en P9 Lite

achtergrond 12 mei 2016 om 13:29

De Huawei P8 Lite was Huawei's succesvolste telefoon ooit in Nederland. In mei 2016 verscheen zijn opvolger de P9 Lite. PortableGear vergelijkt de P9 Lite met de P9. Tegelijkertijd bekijken we de verschillen met de P8 en de P8 Lite en kijken we wat de beste koop is.

|TABEL=1454|

Design

De Huawei P9 Lite lijkt als twee druppels water op de duurdere Huawei P9. Zodra je het toestel vasthoudt merk je echter het verschil. De P9 is gemaakt van metaal en de P9 Lite van kunststof. Hierdoor voelt de P9 Lite minder premium aan dan de P9. De P8 en P8 Lite zijn ook gemaakt van metaal. De P8 is veruit de dunste telefoon van het kwartet, met een dikte van slechts 6,5 millimeter. De P9's vinden we fraaier ogen dan de P8's, hoewel de metalen body van de P8 Lite wel chiquer aanvoelt dan de plastic body van P9 Lite.

Huawei P8 Lite, P8, P9 en P9 Lite (van links naar rechts)
Huawei P8 Lite, P8, P9 en P9 Lite (van links naar rechts)

Display

Op zowel de P9, de P9 Lite en de P8 treffen we een 5,2-inch Full HD scherm met pixeldichtheid van 424 ppi. De P8 Lite heeft een 5-inch display met een veel lagere resolutie van 720 x 1.280 pixels. Dit scherm is met een pixeldichtheid van 294 ppi ook veel minder scherp dan zijn opvolger. Alleen de Huawei P9 gebruikt de superieure AMOLED-schermtechnologie. Het display van de P9 ligt verder wat mooier in het toestel dankzij de gebruikte 2.5D techniek om het scherm aan de randen wat bol te laten lopen.

Besturingssysteem

Alle vier de toestellen draaien ondertussen op Android 6.0. De P8 en P8 Lite draaien af fabriek met Android Lollipop, maar ondertussen is een Android 6.0 upgrade beschikbaar. Op alle toestellen tref je ook Huawei's eigen EMUI-interface. In veel reviews wordt deze Chinees-ogende software als grootste minpunt genoemd. In de praktijk blijkt de interface wel te wennen, hoewel hij zeker niet optimaal is.

Processor & geheugen

Op processorvlak constateren we de grootste verschillen. De P8 Lite heeft een wat verouderde octacore processor van maximaal 1,2 GHz. De P9 heeft de snelste processor en scoort dan ook de hoogste waardes in de benchmarks, gevolgd door de P9 Lite en de P8 Lite. De P8 Lite is het enige toestel met 2 GB RAM, de andere drie toestellen hebben 3 GB RAM. Het opslaggeheugen bedraagt 32 GB bij de P9 en 16 GB bij de overige toestellen. Het geheugen is bij alle toestellen uitbreidbaar middels microSD.

Huawei P9 camera
Huawei P9 camera

Camera

De camera van de P9 steekt er met kop en schouders bovenuit. Deze camera is voorzien van twee lenzen voor bijzonder fraaie en leuke foto's. De bemoeienis van Leica met deze lens leidt tot een uitstekende camera. De P8, P9 Lite en P8 Lite moeten het doen met een enkele camera. De P9's en de P8 hebben een 8 megapixel selfiecamera (5 megapixel bij de P8 Lite). De camera's zijn nog niet uitgebreid getest, maar naar verwachting ontlopen de drie 13-megapixel camera's elkaar niet veel.

Bijzonder functionaliteiten

Zowel de P9 als de P9 Lite zijn voorzien van één van de beste vingerafdrukscanners op de markt. Bij de P8 en de P8 Lite is er helemaal geen vingerafdruksensor aanwezig. De vingerafdruksensor is een ideale sensor om je telefoon te beveiligen, dus de aanwezigheid van de sensor is zeker een pré. De P9 draait verder al op USB-C. De andere drie sluit je aan via microUSB.

Huawei P9 Lite vingerafdruksensor
Huawei P9 Lite vingerafdruksensor

Prijs

Al die verschillen zie je natuurlijk terug in de prijs. De P9 is de duurste telefoon met een prijs richting de € 600. De prijs van de P8 is ondertussen gezakt naar € 310 bij schrijven van dit artikel. Deze prijs zit erg dicht bij de introductieprijs van € 299 van de P9 Lite. De P8 Lite is by far het goedkoopste toestel met een winkelprijs van rond de € 175.

Conclusie

De keuze voor de P9, P9 Lite, P8 en P8 Lite is geen makkelijke. Als je dol bent op foto's nemen is de P9 de absolute favoriet. De dual-lens camera voegt echt wat toe en je maakt er met het grootste gemak professioneel ogende foto's mee. De prijs van € 599 kan daarbij nog wel een obstakel vormen. Moeilijker is de keus tussen de P8 en de P9 Lite. Beide toestellen ontlopen elkaar niet veel qua prijs. De P8 is heel erg dun en van metaal. De P9 Lite biedt daarentegen een supergoede vingerafdrukscanner. De P8 Lite ten slotte blijft een interessante budget keuze. Qua specificaties biedt de P8 Lite het minst van alle besproken toestellen, maar de prijs is ondertussen wel heel scherp. Voor € 175 haal je een uitstekende middenklasser in huis, die zichzelf reeds heeft bewezen.

portablegear.nl