Interessant:

Verwachte smartphones en tablets voor 2015

achtergrond 31 december 2015 om 10:28

Het gadgetjaar 2014 is nog niet voorbij, of er gaan alweer veel geruchten over de nieuwste gadgets voor 2015. PortableGear bespreekt de belangrijkste verwachte smartphones en tablets voor volgend jaar.

1. Apple iPad Air Plus (iPad Pro)

Geruchten over een iPad Air Plus (ook wel bekend als iPad Pro of iPad Maxi) met een 12,2-inch of 12,9-inch display gaan er lange tijd, maar als we de geruchten mogelijk geloven gaat dit model in 2015 daadwerkelijk op de markt komen. De iPad Air Plus heeft waarschijnlijk grotendeels dezelfde functionaliteiten als de huidige iPad Air 2, afgezien van het grotere scherm, een nieuwe Apple A9-processor en vier speakers voor stereogeluid in alle richtingen. Mogelijk is de iPad Air Plus met zijn grotere formaat vooral gericht op de zakelijke markt (IBM heeft al toegezegd business-apps te zullen ontwikkelen), maar ook dat is niet zeker. Men verwacht dat Apple de iPad Air Plus voor de zomer van 2015 officieel zal aankondigen. Uiteraard heeft de elektronicagigant uit Cupertino er zelf nog niets officieels over naar buiten gebracht.

Apple iPad Air Plus (concept, via T3.com)
Apple iPad Air Plus (concept, via T3.com)

2. Samsung Galaxy S6

De Samsung Galaxy S5 was afgelopen jaar niet helemaal succes waarop Samsung had gehoopt, dus zullen de Koreanen er in 2015 ongetwijfeld weer alles aan doen om de Samsung Galaxy S6 wél een daverend succes te laten worden. Volgens de geruchten ontwikkelt Samsung de Galaxy S6 onder de codenaam 'Project Zero' en krijgt het toestel de beschikking over een Quad HD (2.560 x 1.440 pixels) display en dezelfde camerasensor als de Galaxy Note 4. Daarnaast zou het toestel komen in een 32GB, 64GB of 128GB variant en in twee verschillende processorvarianten: een met de nieuwe 64-bit octa-core Samsung Exynos 7420-processor (bestaande uit een quad-core Cortex-A53- en een quad-core Cortex-A57-kern) en een met een 64-bit quad-core Qualcomm Snapdragon 810-processor (met 3GB RAM). Het toestel draait zo goed als zeker op Android 5.0 Lollipop (de eerste Android-versie die 64-bit chips ondersteunt). De Galaxy S6 wordt mogelijk begin 2015 aankondigt. Daarnaast komt er mogelijk een Galaxy S6 Edge met eenzelfde gebogen display als de Samsung Galaxy Note Edge.

3. HTC One M9

De HTC One M8 is een van de allergrootste succesnummers die HTC ooit heeft gehad, dus het is geen verrassing dat er een officiele opvolger in de pijplijn zit. Naar verluidt zal deze HTC One M9 voorzien zijn van een 5,5-inch Quad HD (2.560 x 1.440 pixels) display, een Snapdragon 805-processor met 3GB RAM, een 3.500 mAh batterij en een 16-megapixel camera met optische beeldstabilisatie. (Ter vergelijking: de huidige HTC One M8 beschikt over een 5-inch Full HD-display, een Snapdragon 801-processor met 2GB RAM, een 2.600 mAh batterij en een 4-megapixel UltraPixel-camera). Volgens verschillende geruchten beschikt de One M9 tot slot over audiotechnologie van Bose. 

4. Sony Xperia Z4

Sony komt begin 2015 waarschijnlijk met de nieuwste modellen in haar Z-serie: de Z4-serie. De opvolger van de Sony Xperia Z3 zou beschikken over een 5,4-inch Quad HD Triluminos-display en Android 5.0 Lollipop. Daarnaast is deze smartphone mogelijk uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 805-processor met 4GB RAM, een verbeterde frontcamera (nu met een 4,8-megapixel sensor), en een 3.420 mAh batterij. De camera aan de achterzijde behoudt hetzelfde aantal aantal megapixels (20,7-megapixels), maar zou voorzien zijn van een sensor van een nieuwe generatie en twee nieuwe lenselementen om nog meer licht op te vangen. Net als de voorgaande Z-modellen blijft de Z4 uiteraard bestand tegen water en stof.

5. Apple Watch

Je hebt gelijk: de Apple Watch is geen smartphone of tablet, dus hij is een beetje out-of-place in dit lijstje. Toch nemen we hem op, omdat van deze smartwatch in elk geval zeker is dat hij in 2015 op de markt komt - dat heeft Apple reeds enige tijd toegezegd. Daarnaast kan de Apple Watch bijzonder belangrijk worden om de populariteit van smartwatches aan te slingeren - iets waar alle andere fabrikanten van kunnen profiteren. De Apple Watch, die waarschijnlijk begin 2015 verschijnt, beschikt in elk geval over een hartslagmeter, een 2,5-inch Retina-touchscreen en een Digital Crown-draaiwieltje, Apple's nieuwste navigatietool waarmee je snel scrollen en zoomen, zonder dat je vinger het zicht op het display belemmert.

Apple Watch
Apple Watch

portablegear.nl