Interessant:

iPad Air 2 vs. iPad Air 1: verschil

achtergrond 21 oktober 2014 om 12:28

De iPad Air 2 is niet alleen dunner, maar ook weer geavanceerde dan de originele iPad Air. PortableGear zet de belangrijkste verschillen op een rij.

Design & display

De iPad Air 2†heeft een even groot display (9,7-inch) als de iPad Air 1, met dezelfde heldere schermtechnologie (Retina IPS) en dezelfde schermresolutie (2.048 x 1.536 pixels). Nieuw is echter dat het scherm nu een anti-reflecterende coating heeft, wat zorgt voor minder reflecties en een betere zichtbaarheid van het scherm. Aangezien de iPad Air 2 een even groot display heeft als het originele model, zijn de lengte (240 millimeter) en hoogte (169,5 millimeter) ongewijzigd gebleven. De iPad Air 2 is wel een stukker dunner dan zijn voorganger: 6,1 millimeter in plaats van 7,5 millimeter. Daardoor is het gewicht ook afgenomen van 469 gram naar 437 gram (voor het WiFi-only model) en van 478 gram naar 444 gram (voor het WiFi + 4G-model). Tot slot is de iPad Air 2 nu ook in een gouden uitvoering beschikbaar, naast de traditionele spacegrijze en zilveren editie.

Besturingssysteem

De†iPad Air 2†wordt standaard geleverd met iOS 8.1, een kleine upgrade van†iOS 8, waar de†iPad Air 1†in eerste instantie werd geleverd met†iOS 7. Voor de iPad Air 1 is wel een iOS 8-upgrade beschikbaar.†De interface van†iOS 8†bouwt voort op†iOS 7, maar is verfijnder en uitgebreider.†Je krijgt nu de beschikking over interactieve notificaties, snel toegang tot de belangrijkste contacten, intelligente suggesties en de mogelijkheid om in de Mail-app snel te wisselen tussen de inbox en concepten. Nieuwe functies zijn de iCloud Photo Library, iCloud Drive, het QuickType-toetsenbord en Health. Daarnaast hebben ouders nu meer controle over app-aankopen van kinderen dankzij Family Sharing, waarmee tot zes familieleden ook iTunes-, iBooks- en App Store-aankopen kunnen doen. Verder is de dataencryptie in iOS 8 uitgebreid en verbeterd. Nieuw in versie 8.1 is verder de ondersteuning van Apple Pay en de terugkeer van de Camera Roll-functionaliteit. Verder biedt iOS 8.1†Continuity-functionaliteiten, waarmee al je Apple-producten (met iOS 8 en Mac OS X Yosemite) naadloos kunnen samenwerken.

Processor & geheugen

De†iPad Air 2†is Apple's eerste product dat is uitgerust met de nieuwe 64-bit tri-core Apple A8X-processor (met 2GB RAM). Deze processor biedt†40 procent betere CPU-prestatiesen levert 2,5 keer betere grafische prestaties dan de dual-core Apple A7-processor (met 1GB RAM) van de iPad Air 1.†In combinatie met Metal, de nieuwe grafische technologie in iOS 8, maakt de A8X-chip realistische visuele effecten mogelijk. De iPad Air 2 bevat daarnaast de M8-bewegingscoprocessor (de iPad Air 1 heeft een zelfde soort M7-coprocessor), die bewegingsgegevens verzamelt van de versnellingsmeter, de gyroscoop, het kompas en de nieuwe barometer die de luchtdruk meet en zo de relatieve hoogteverschillen kan aangeven. De A8X-processor wordt dankzij deze coprocessor ontlast, wat zorgt†voor energie-efficiŽntere prestaties. De iPad Air 2 is beschikbaar in edities met 16GB, 64GB of 128GB geheugen. De 64GB en 128GB-uitvoering van de iPad Air 1 zijn bij de introductie van de iPad Air 2 geschorst: het originele model is nu alleen nog verkrijgbaar in uitvoeringen met 16GB of 32GB geheugen.

Camerafunctionaliteiten

De†iPad Air 2†heeft op het eerste oog dezelfde camerafunctionaliteiten als de†iPad Air 1. Zo beschikt ook dit tweede iPad Air-model over een 5-megapixel FaceTime HD-frontcamera en een 8-megapixel iSight-camera (met 3x video zoom, panorama-, timelapse- en 1080p Full HD-videomodi) aan de achterzijde. Niettemin heeft Apple de camera's toch weer verbeterd: de†FaceTime HD-camera is nu meer dan 80 procent lichtgevoeliger dan de camera van iPad Air, en de iSight-camera beschikt over een burstmodus en HDR-mogelijkheden voor zowel foto's als video's. Naast een burstmodus (voor het vastleggen van actiemomenten) beschikt de iPad Air 2 over de nieuwe slo-mo-videomodus (eerder te vinden op onder meer de iPhone 5S) voor het maken van slow-motionvideo's.

Bijzondere functionaliteiten

De†iPad Air 2†beschikt nu ook over een†barometer, die op de†iPad Air 1†nog ontbrak. Deze meet de luchtdruk en geeft†relatieve hoogteverschillen aan.†De belangrijkste nieuwe toevoeging op de iPad Air 2 ten opzichte van de iPad Air 2 is echter de toevoeging van†de Touch ID-vingerafdruksensor, welke is verborgen onder de hometoets. Touch ID - een technologie die eerder is toegepast op de†iPhone 5S/6/6 Plus†- kan je gebruiken om de†iPad Air 2 te beveiligen en unlocken, en tevens kan je je vingeradruk gebruiken om apps te beveiligen en om online aankopen te doen in de iTunes Store, App Store, iBooks Store of via Apple Pay. Nieuw op de 4G/LTE-uitvoering van de iPad Air 2 tot slot is Apple SIM, een geintegreerde SIM-kaart waarmee je op de iPad van provider kan wisselen (in eerste instantie exclusief ondersteund in de Verenigde Staten en Groot-BrittanniŽ).

Conclusie

De†iPad Air 2†biedt ten opzichte van de†iPad Air 1†een dunner design, een snellere processor, verbeterde camerafunctionaliteiten en de Touch ID-vingerafdruksensor. Dit zijn allemaal welkome toevoegingen, maar of ze een meerprijs van 100 euro waard zijn valt te betwijfelen.

Apple iPad Air 2
Apple iPad Air 2

portablegear.nl