Interessant:

Thunderbolt: data- en HD-videoverbindingen via 1 kabel

achtergrond 25 februari 2011 om 10:01

Intel heeft deze week de Thunderbolt-technologie geintroduceerd; dit is een nieuwe, snelle verbindingstechnologie voor de PC, die gegevensoverdracht op hoge snelheid combineert met HD-video, via één kabel.

De eerste laptops die de Thunderbolt-technologie ondersteunen zijn de nieuwe MacBook Pro's die deze week zijn aangekondigd. De Thunderbolt-technologie was eerder bekend onder de codenaam 'Light Peak'.

Thunderbolt: data- en HD-videoverbindingen via één kabel

Het idee achter Thunderbolt-technologie is om sneller mediagegevens te transporteren; de verbindingen tussen apparaten te vereenvoudigen en nieuwe mogelijkheden te creëren voor het bouwen en gebruiken van PC's. Centraal hierin staat de combinatie van snelle dataverbindingen en HD-videoverbindingen via één kabel. Thunderbolt-technologie maakt dit mogelijk via twee communicatiemethoden of 'protocollen': PCI Express voor gegevensoverdracht en DisplayPort voor videoverbindingen. PCI Express maakt het mogelijk om vrijwel ieder type apparaat aan te sluiten, terwijl DisplayPort schermen kan aansturen met een resolutie van 1080p en hoger, in combinatie met acht-kanaals audio. Alle apparaten met Thunderbolt-technologie maken gebruik van dezelfde connector en het is mogelijk om meerdere apparaten in serie aan te sluiten, via elektrische of optische kabels.

Thunderbolt technologie
Thunderbolt technologie

Thunderbolt: realtime HD-content bewerken & data-overdracht met 10Gbps

De Thunderbolt-technologie voorziet in de behoeften van veeleisende HD-professionals. Video-editors kunnen aan de slag met audio- en videobewerkingsapparatuur met een hoge bandbreedte, waarbij je profiteert van een hoge snelheid (low latency) en zeer nauwkeurige synchronisatie. Hiermee is het mogelijk om in real-time HD-content te bewerken. Met een snelheid van 10Gbps kunnen grotere mediabestanden sneller worden verzonden, zodat er minder lang gewacht hoeft te worden bij het bekijken en bewerken van video. Het bewaren en opvragen van backups verloopt sneller, zodat gearchiveerde content sneller beschikbaar is. Voor gebruikers van mobiele PC's betekent Thunderbolt-technologie dat ze nog maar één connector op hun ultra-dunne laptop hebben, voor zowel een snelle dataverbinding als voor het aansluiten van een HD-scherm, thuis of op kantoor. Thunderbolt-technologie is complementair aan andere I/O-technologieën die Intel blijft ondersteunen.

Thunderbolt: de toekomst

De Thunderbolt-technologie is gebaseerd op een Intel-controllerchip en maakt gebruik van een kleine connector die ook geschikt is voor mobiele apparaten. Verschillende bedrijven hebben inmiddels producten aangekondigd die gebaseerd zijn op Thunderbolt-technologie of zullen deze technologie in toekomstige producten gaan ondersteunen. Dit zijn onder andere Aja, Apogee, Avid, Blackmagic, LaCie, Promise en Western Digital. Intel werkt samen met de industrie aan een reeks producten met Thunderbolt-technologie, waaronder computers, displays, opslagapparaten, audio-/videoapparaten, camera's en docking stations.

Thunderbolt connector
Thunderbolt connector

portablegear.nl