Interessant:

MacOS X Lion: de mogelijkheden

achtergrond 25 februari 2011 om 10:38

Apple heeft een betaversie van MacOS X Lion voor ontwikkelaars uitgebracht; deze editie toont reeds de nieuwe mogelijkheden die ook consumenten kunnen verwachten. MacOS X Lion heeft veel weg van de iPad-interface.

Enkele nieuwe functies in MacOS X Lion zijn onder meer Mission Control, Launchpad, AirDrop en nieuwe multi-touch-bewegingen. Daarnaast bevat Lion de Mac App Store, de Mac-editie van de iTunes Store. De uiteindelijke versie van MacOS X Lion zal in de zomer beschikbaar zijn voor eindgebruikers. De iPad-interface was voor Apple een inspiratiebron voor de nieuwe functies in Lion.

Mission Control

Het nieuwe Mission Control is een combinatie van Exposé, Dashboard, Spaces en schermvullende programma's waarin alle geopende programma's en vensters op de Mac overzichtelijk worden weergegeven. Door een veegbeweging te maken, laat je het bureaublad uitzoomen en zie je per programma de geopende vensters, miniaturen van je schermvullende programma's en Dashboard, zodat je met één klik vindt wat je zoekt.

MacOS X Lion: Mission Control
MacOS X Lion: Mission Control

Launchpad

Met Launchpad is het vinden en openen van een programma vereenvoudigd. Met één klik verschijnen alle Mac-programma's in een schermvullende weergave, van waaruit je direct programma's kunt openen, anders kunt rangschikken of kunt ordenen in mappen. Ook kun je programma's op verschillende pagina's ordenen en vervolgens eenvoudig door de verschillende pagina's bladeren.

MacOS X Lion: LaunchPad
MacOS X Lion: LaunchPad

Lion bevat ook de schermvullende weergave, bekend van de iPad. Met één klik geef je een programma schermvullend weer. Je kunt met je vinger van het ene naar het andere schermvullende venster slepen of terug naar je bureaublad of Dashboard.

Nieuwe multi-touch bewegingen

Dankzij de nieuwe multi-touch-bewegingen kun je op een natuurlijke en intuïtieve manier op je Mac werken. Nieuwe bewegingen zijn: een knijpbeweging om in te zoomen op een webpagina of afbeelding, naar links of naar rechts vegen om een pagina om te slaan of te schakelen tussen schermvullende programma's en omhoog vegen om Mission Control te openen.

MacOS X Lion: nieuwe multi-touch bewegingen
MacOS X Lion: nieuwe multi-touch bewegingen

AirDrop

AirDrop is een nieuwe applicatie waarmee je eenvoudig bestanden draadloos van de ene Mac naar de andere Mac kunt kopiëren, zonder dat je daarvoor apart iets hoeft te configureren.

Andere nieuwe functionaliteiten

Nieuw in MacOS X Lion is verder het vernieuwde Mail 5 (met Microsoft Exchange 2010-ondersteuning en schermvullende weergave a la de iPad), Versies (waarmee opeenvolgende versies van een document tijdens het bewerken automatisch worden bewaard en waarmee je eerdere versies eenvoudig kunt bekijken, bewerken en herstellen), Hervatten (waarmee programma's op dezelfde manier worden weergegeven nadat je je Mac opnieuw hebt opgestart of een programma hebt gestopt en opnieuw hebt geopend), Automatisch bewaren (waarmee je documenten tijdens het bewerken automatisch worden bewaard), het vernieuwde FileVault (waarmee je lokale en externe schijven volledig kunt coderen en waarmee je gegevens direct van je Mac kunt wissen) en de Mac OS X Lion Server (waarmee je eenvoudig een server kunt opzetten en dat ondersteuning biedt voor het beheer van Mac OS X Lion-computers, iPhones, iPads en iPod touch-apparaten).

Mail 5 in MacOS X Lion in schermvullende weergave, iPad-stijl
Mail 5 in MacOS X Lion in schermvullende weergave, iPad-stijl

Apple