Mobiele besturingssystemen
Tegenwoordig lijkt elke mobiele fabrikant wel met een eigen besturingssysteem te komen. PortableGear zet de belangrijkste besturingssystemen op een rij.
Inleiding
Voor de eeuwwisseling waren Psion en Palm de grote spelers op de markt voor organisers. Beide partijen maakten zowel de hardware als de software. De organisers hadden grotendeels dezelfde functionaliteit als de huidige smartphones, en waren voozien van een uitgebreid besturingssysteem. Microsoft speelde in die tijd een beperkte rol met Windows CE. In 1998 ging Psion deelnemen aan Symbian, en langzaam maar zeker verdween het besturingssysteem van Psion. Ondertussen werd Windows CE (en later Mobile) steeds populairder, ten koste van het Palm OS. Momenteel is Symbian een populair mobiel OS, net als Windows Mobile van Microsoft, BlackBerry OS van RIM en MacOS van Apple. PalmOS heeft inmiddels plaats gemaakt voor WebOS. Dit zijn, op WebOS na, allen gesloten besturingssystemen. Hiertegenover staan zogenaamde open source-besturingssystemen, die bijna altijd zijn gebaseerd zijn op de open programmataal Linux. Voor deze systemen kunnen alle ontwikkelaars zonder enige belemmering applicaties ontwikkelen. De belangrijkste open source besturingsystemen gebaseerd op Linux zijn Android (Google), WebOS (Palm), Maemo (Nokia), Bada (Samsung) en Moblin (Intel).
Overzicht besturingssystemen
- Symbian was het meest populaire mobiele besturingssysteem van de jaren 90. Toestellen van onder andere Nokia, Samsung en Sony Ericsson zijn en worden nog altijd voorzien van dit OS. Inmiddels verliest dit OS behoorlijk terrein aan Android en Windows Mobile, hoewel Nokia als hoofdvertegenwoordig van Symbian nog altijd vrij trouw vasthoudt aan dit systeem.
- Windows Mobile is de mobiele variant van het Windows XP besturingssysteem en brengt de gebruikerservaring van Windows naar mobiele apparaten. Inmiddels zijn we aanbeland bijWindows Mobile 6.5en waarschijnlijk volgt zeer binnenkort al Windows Mobile 7.
- Palm OS was enkele jaren geleden nog zeer populair, en werd een paar jaar terug nog gebruikt in de Treo toestellen. Inmiddels is dit OS ter ziele gegaan. Met de komst van de Palm Pre in 2008 introduceerde Palm het nieuwe open source WebOSbesturingssysteem.
- Van de gesloten besturingssysteem zijn MacOS en BlackBerry OS exclusief voorbehouden aan de toestellen van Apple of BlackBerry. Alle nieuwste BlackBerry's draaien op BlackBerry OS en de iPhone en iPod touchdraaien op MacOS. Deze fabrikanten houden, net als Microsoft bij Windows Mobile, nauwlettend in de gaten welke applicaties voor deze toestellen worden ontwikkeld en aangeboden.
- Open source-besturingssystemen gebaseerd op Linux lijken de toekomst te hebben. Het meest belangrijke open source mobiele OS is zonder twijfel Android dat in 2007 geintroduceerd werd en is ontwikkeld door zoekgigant Google. Google ontwikkelt overigens ook Chrome, een mobiel OS voor netbooks, dat in de toekomst mogelijk ook op telefoons wordt toegepast. Nokia introduceerde in 2009 de Nokia N900, de eerste smartphone met het Maemo OS (dat daarvoor al wel werd toegepast op Nokia's Internet Tablets). Samsung en Intel introduceerde in 2008 eveneens een nieuw of vernieuwd OS. Samsung kwam met Bada, een mobiel OS voor telefoons dat Samsungs TouchWiz moet opvolgen. Intel toonde een vernieuwde versie van Moblin OS. Moblin is in eerste instantie bedoeld voor netbooks, maar wordt in de toekomst mogelijk ook op mobiele telefoons toegepast. Al deze besturingssystemen zijn open source, wat wil zeggen dat elke applicatie-ontwikkelaar er toepassingen voor kan maken.
Symbian OS
Symbian was in de jaren 90 het meest populaire besturingssysteem en ook momenteel is het nog erg populair, hoewel het wel behoorlijk terrein aan het verliezen is aan open source-besturingssystemen als Google's Android. Verschillende toestellen van onder andere Nokia, Samsung en Sony Ericsson zijn voorzien van dit OS. Symbian tref je alleen aan bij mobiele telefoons, terwijl Windows Mobile en Palm OS ook gebruikt werden bij organisers zonder telefoonfunctionaliteit. Evenals Palm OS en Windows Mobile wordt Symbian geleverd met allerlei standaardapplicaties, waaronder een tekstverwerkertje, een mailclient, en mediaspeler en een browser. Op internet zijn duizenden programma's te vinden om de Symbian functionaliteit uit te breiden. Symbian kan met de PC gesynchroniseerd worden. Kijk voor meer informatie op: Symbian website.
Windows Mobile (Microsoft)
Windows Mobile is de mobiele variant van het Windows besturingssysteem. Microsoft probeert met Windows Mobile, dat inmiddels is aanbeland bij versie 6.5, de gebruikerservaring van Windows naar mobiele apparaten te brengen. Grootste verschil is dat bij de Mobile versie het startmenu niet linksonderin, maar linksboven te vinden is. Windows Mobile wordt standaard geleverd met de Office toepassingen Word, Excel en Outlook, waardoor je onderweg productief kan zijn. Het synchroniseren tussen je computer en je mobiele gadget gaat met behulp van de ActiveSync functionaliteit, en is een fluitje van een cent. Extra software is veelvuldig op het web te vinden. Sinds versie 6.5 (ook wel Windows Phone genaamd) is er ook een Windows Marketplace waar je (betaald) applicaties kan downloaden. Naar verluidt zou Microsoft in 2010 Windows Mobile 7 introduceren. Kijk voor meer informatie op: Microsoft Mobile website.
WebOS / Palm OS
Het Palm OS is inmiddels ter ziele, maar werd enkele jaren geleden bijvoorbeeld gebruikt op de PalmOne Treo 650 en Treo 680. Palm OS had net als Windows Mobile en Symbian tal van programma's voorgeïnstalleerd, waaronder een webbrowser, een fotoviewer en een adressenorganiser. Palm OS kon sinds versie 5 ook overweg met audio en video. De synchronisatie met de PC ging via Palm HotSync. Palm OS was een stuk soberder dan oudere versies van Windows Mobile, maar was daarentegen wel een stuk sneller. Met de introductie van de Palm Pre in 2008 introduceerde Palm ook een nieuw open source OS genaamd WebOS. Tot nu toe zijn hier echter een beperkt aantal applicaties voor beschikbaar en deze zijn dan meestal ook alleen nog in de Verenigde Staten voorhanden. Kijk voor meer informatie op: Palm OS website.
Android (Google)
Android is het mobiele besturingssysteem dat Google in 2007 introduceerde. In 2008 verscheen de eerste Android-smartphone in Nederland: de T-Mobile G1, ook wel bekend als de HTC Dream. Dit was het startschot van een hausse aan Android-smartphones en van een groeiende populariteit van Android-telefoons. In 2010 lanceert Google mogelijk een eigen Android-telefoon. Aantrekkelijk aan het Android-platform is de vlekkeloze integratie met bekende Google applicaties (denk aan Gmail, Google Maps, Google Search of YouTube). Aangezien het een open platform is, kan iedereen applicaties ontwikkelen voor Android. De Android Market, de online applicatiewinkel van Google, bevat daardoor al vele duizenden applicaties en is een van de weinige app stores die kan wedijveren met Apple's App Store - terwijl de laatste al langer bestaat. Google introduceerde in 2009 verder Chrome OS, een besturingssysteem voor netbooks, dat is voortgekomen uit de Chrome browser. Als de grens tussen mobieltjes en netbooks in de toekomst verdwijnt, wordt Chrome mogelijk ook toepast op telefoons. Android wordt overigens ook sporadisch gebruikt als OS voor netbooks.
MacOS (Apple)
MacOS is het exclusieve besturingssysteem van Apple, dat het bedrijf toepast op laptops, desktops en op enkele geavanceerde mobiele multimedia-apparaten, zoals de iPhone en de iPod touch. Meest belangrijke aan Apple's mobiele MacOS is de vlekkeloze integratie met iTunes, waardoor je eenvoudig muziek op afspeelt op je iPhone of iPod touch en waardoor data synchroniseren met een Mac zeer eenvoudig is (op een PC is het vaak wat omslachtiger). Daarnaast heb je via het MacOS meteen toegang tot de iTunes Store en de App Store, waar je meteen muziek of applicaties voor de iPhone of iPod touch kan kopen. Hoewel Apple een zeer streng keuringsbeleid heeft voordat applicaties in de App Store worden toegelaten, is de App Store momenteel wel een van de meest uitgebreide online mobiele applicatiewinkels.
Maemo (Nokia)
Maemo is op het Linux gebaseerde open source OS dat is ontwikkeld door Nokia. In eerste instantie werd Maemo alleen toegepast op de Internet Tablets van Nokia. In 2009 introduceerde Nokia echter de Nokia N900, de eerste internet tablet waarmee je ook kon bellen. Deze smartphone draait op het tegelijkertijd geintroduceerde en vernieuwdeMaemo 5-besturingssysteem. Alle Maemo-toestellen hebben een homescreen met daarop een taskbar (waarin je webapplicaties kan selecteren) en een menubar (waarin je andere applicaties selecteert). Met Maemo 5 krijg je standaard de beschikking over de op Mozilla-gebaseerde Maemo Browser met complete Adobe Flash-support. Maemo 5 is helemaal naar je eigen smaak te personaliseren met verschillende widgets. Handig is dat je meerdere desktops tegelijkertijd kan inrichten, bijvoorbeeld voor je muziek, voor je vrienden en voor je webbrowser. Tevens wordt copy & past ondersteunt voor het nodige gebruikersgemak. Maemo 5 is een licht besturingssysteem waarmee je op de krachtige N900 goed kan multitasken. Applicaties voor Maemo zijn te downloaden uit Maemo Select Store; hierin zijn downloads uit de Maemo community en uit Nokia's Ovi Store te vinden. Volgens de geruchten zal Nokia in 2010 Maemo 6 introduceren.
Bada (Samsung)
Bada is de naam van het mobiele platform, gebaseerd op het open-source besturingssysteem Linux, dat Samsung eind 2009 onthulde. In het Koreaans betekent 'Bada' 'Oceaan' en volgens Samsung krijg je met dit systeem dan ook zeeën aan keus uit mobiele platform-applicaties. Samsung Bada bouwt voort op het succes van Samsungs TouchWiz-interface. Niet alleen is de integratie met sociale netwerken vlekkeloos, ook ondersteunt Bada een gevoelige bewegingssensor, een verfijnde vibratiecontrole en gezichtsherkenning. Verder ondersteunt dit platform op sensoren gebaseerde applicaties die reageren op temperatuurverschillen, beweging en activiteit. Samsung zal in 2010 de eerste Bada-telefoons op de markt brengen.
Moblin (Intel)
Moblin is het op Linux gebaseerde en door chipfabrikant Intel ontwikkelde besturingssysteem voor mindere krachtige notebooks en desktops, zoals netbooks en nettops. Sinds de komst van Moblin 2.1heeft Intel echter duidelijk gemaakt dat het dit OS in de toekomst ook wil gaan inzetten op smartphones, uiteraard dan het liefste op modellen die ook voorzien zijn van een Intel processor. Voor Intel is het vooral interessant dat de scheidslijn tussen mobieltjes en netbooks steeds meer vervaagd: met Moblin is de chipgigant er in elk geval klaar voor om een nieuwe generatie mobiele apparaten van een besturingssysteem te voorzien. Moblin 2.1 beschikt over een internetbrowser en ondersteunt Flash.
BlackBerry OS (RIM)
BlackBerry OS is het exclusieve OS van het Canadese RIM (Research In Motion) voor BlackBerry smartphones, net zoals MacOS het exclusieve OS van Apple voor de iPhone is. Het BlackBerry OS is een van de mobiele besturingssystemen die al vanaf zeer vroege edities push e-mail ondersteunt. Een andere typerende optie voor het BlackBerry OS is de mogelijkheid om encryptie toe te passen op berichten; dit is handig als er bijvoorbeeld waardevolle bedrijfsinformatie moet worden verzonden. Ook voor het BlackBerry OS is een online applicatiewinkel beschikbaar: de BlackBerry App Store. In vergelijking met de Apple App Store en Android Market zijn de beschikbare applicaties hiervoor echter beperkt.
portablegear.nl
Gerelateerde producten
- 9 jan. 2009Palm Pre
- 8 jun. 2009Apple iPhone 3G S
- 3 jun. 2019Apple iPod touch
- 21 aug. 2009Nokia N900
- 24 sep. 2008T-Mobile G1
Gerelateerd nieuws
- 8 dec. 2009Samsung bada-platform officieel onthuld
- 20 nov. 2009Google onthult broncode Chrome OS
- 6 nov. 2009Moblin v2.1 OS krijgt officiële release
- 24 jul. 2009RIM opent BlackBerry App World in Nederland
- 5 jun. 2008Unieke widgets op Samsung TouchWiz
- 7 nov. 2007Google introduceert open platform voor mobiele apparaten