Interessant:

Vakantietips bellen in het buitenland

tips 24 juli 2018 om 20:11

Het vakantieseizoen komt er weer aan. Je mobiele telefoon neem je natuurlijk mee. In dit artikel laten we je zien waar je op moet letten bij het gebruik van je mobiele telefoon in het buitenland.

Voor elke reis geldt dat een goede voorbereiding vooraf veel narigheid achteraf kan voorkomen. Een telefoonrekening van 27.000 euro na een vakantie is uitzonderlijk, maar wel mogelijk. In onderstaande tips leggen we je uit waar je op moet letten.

Informeer naar de belkosten in het buitenland

Veel vakantiegangers hebben geen flauw idee van de kosten van mobiel bellen in het buitenland. Dat is ook niet zo gek omdat elke provider andere tarieven hanteert. Binnen de Europese Unie zijn de kosten dankzij de Europese Unie gemaximeerd op € 0,06 per MB of minuut. Buiten de EU kan een belminuut wel € 2,- kosten en een MB € 2,50. Een HD YouTube-filmp van 5 minuten kan via mobiel internet met dat tarief € 250 (!) kosten. Een paar van zulke filmpjes per vakantie maakt het wel heel duur. Als je vooraf uitzoekt wat de kosten zijn, weet je wat je kan verwachten.

Geniet van vakantie zonder financiele verassingen
Geniet van vakantie zonder financiele verassingen

Voicemail uitzetten of niet afluisteren

Mobiel bellen in het buitenland kan een dure aangelegenheid zijn. Voorheen moest je ook betalen als iemand je voicemail insprak. Zeker buiten Europa kon dit flink in de papieren lopen. Vrijwel geen enkele provider brengt nog kosten in rekening voor een ontvangen voicemail in het buitenland. Dit geldt in ieder geval voor KPN, T-Mobile, Tele2, Telfort en Vodafone. Het afluisteren van je voicemail is echter niet gratis. Hier betaal je het tarief voor van bellen naar Nederland. Een voicemail van een aantal minuten kan zo één tot enkele euro's kosten. Makkelijker en goedkoper zou een sms of WhatsApp zijn met de boodschap. Om dit te stimuleren zou je je voicemail uit kunnen schakelen.

Mobiele data uitschakelen

Mobiele data in het buitenland kan een enorme kostenpost opleveren. Een MB in het buitenland is niet alleen duur, maar ongemerkt kan je ook nog honderden MB's verbruiken in enkele minuten. Als je niet perse elk moment op internet hoeft dan kan je het beste gebruik maken van WiFi. Door dataroaming op je toestel uit te schakelen wordt er niet ongemerkt overgeschakeld op mobiel internet. Dataroaming zet je in Android uit door naar Instellingen -> Mobiele netwerken -> Roaming te gaan, zie onderstaande screenshots voor Android 6.0 Marhsmallow.

Roaming uitzetten op Android

WiFi veilig of WiFi niet

Let er overigens op dat WiFi niet 100% veilig is. De beheerder van een WiFi-toegangspunt heeft altijd de mogelijkheid om je internetverkeer te bekijken. Hackers maken hier gebruik van door loknetwerken met verleidelijke namen te creëren. Vaak zijn dit openbare netwerken waar je zonder wachtwoord op kan. Alle data die je dan over dit netwerk verzendt is vervolgen voor de hacker zichtbaar. Als je data versleuteld is dan heeft de hacker er niet veel aan, maar als dat niet het geval is, bijvoorbeeld met een niet goed ingestelde mailbox, dan zijn de problemen niet te overzien. Gebruik daarom alleen beveiligde WiFi-netwerken van bijvoorbeeld je hotel of koffietent, waar je een code voor nodig hebt. En hou er zelfs dan rekening mee wat je doet op internet. Gebruik beveiligde sites (https:// met een slotje) en stel bankzaken en dergelijke uit tot je in Nederland bent. WhatsApp maakt tegenwoordig gebruik van end-to-end encryptie waardoor je privacy zelfs over een onbeveiligd netwerk gegarandeerd is.

Gebruik WhatsApp

WhatsApp via WiFi is de goedkoopste manier om in contact te blijven met het thuisfront. Je zou er zelfs mee kunnen bellen, hoewel de kwaliteit van de gesprekken niet altijd even goed is. Maar een dagelijkse update of foto's van je verblijf in het buitenland zijn via WhatsApp het goedkoopst te versturen.

WhatsApp op vakantie wel zo goedkoop
WhatsApp op vakantie wel zo goedkoop

Gebruik voordeelbundels

Wil je toch veel bellen, sms'en of mobiel internetten in het buitenland dan is een voordeelbundel voor in het buitenland aan te raden. De grote operators als Vodafone, T-Mobile en KPN hebben speciale buitenlandbundels om goedkoop je mobiel te gebruiken in het buitenland. Deze bundels zijn veel goedkoper dan het los betalen van de inhoud van de bundel. De bundels gelden vaak voor een bepaalde periode (dag, week of maand) of voor een bepaalde omvang.

portablegear.nl