Interessant:

Nokia N97: Nokia's opstap naar netbook-succes

nieuws 29 juli 2009 om 10:00

De Nokia N97 ligt inmiddels alweer een maand in de Nederlandse winkels en alles wijst erop dat de populaire smartphone een springplank is naar een Nokia netbook.

De Nokia N97 is, ondanks enkele zeer kritische recensies, een van de populairste smartphones van het moment. Nokia introduceerde het toestel eind 2008 als een "mobiele mini-computer". Het toestel lijkt dan ook meer op een kleine computer dan op een smartphone. Vermeldingswaardigs is daarnaast het ingebouwde geheugen van maar liefst 32GB.

De N97 lijkt een opstap te zijn naar een Nokia netbook. In maart 2009 zei Nokia's topman Olli-Pekka Kallasvuo op de Finse televisie dat Nokia serieus overweegt om (mini-)laptops te maken, omdat Nokia denkt dat de grens tussen smartphones en netbooks in de toekomst helemaal zal vervagen. Afgelopen juni 2009 sloot Nokia een strategische alliantie met chipfabrikant Intel, waarbij de bedrijven aankondigde een "nieuw platform te ontwikkelen dat verder gaat dan de hedendaagse smartphones, notebooks en netbooks". De komst van een Intel-Nokia netbook lijkt hiermee weer een stapje dichter bij.

Dan zijn er nog speculaties in welke serie een eventuele Nokia mini-laptop wordt opgenomen. Een mogelijkheid is de N-serie, waar naast Nokia's high-end toestellen (zoals de N97) ook de Nokia Internet Tablets (zoals de Nokia N810) onder vallen. Deze Internet Tablets lijken immers ook al enigszins op mini-tablet-pc's, dus wellicht valt een nieuwe netbook ook in deze serie.

Een andere mogelijkheid is dat Nokia een geheel nieuwe lijn introduceert voor netbooks of smartbooks. Deze maand legde het Finse bedrijf een nieuwe C- en X-serie vast. Sommigen speculeren dat "C" staat voor "Computer". Volgens anderen zou het bij de X-serie gaan om Internet Tablets of MIDs (Mobile Internet Devices), dus ook dit kan een mogelijk nieuwe serie zijn voor Nokia netbooks. Volgens andere speculaties gaat de Nokia netbook mogelijk "Booklet" heten.

Begin september 2009 vindt de Nokia World-beurs plaats in Stuttgart. Het is zeer goed mogelijk dat Nokia hier meer uit de doeken zal doen over een nieuwe serie mini-laptops. Wat we precies moeten verwachten, is natuurlijk nog even afwachten.

>>> Lees meer hier over de officiŽle release van de Nokia Booklet 3G.

portablegear.nl