Interessant:

Fietslot KPN voorkomt bellen op fiets

nieuws 22 juni 2017 om 09:34

KPN komt eind van het jaar met een slim fietsslot dat praat met het mobiele netwerk en tijdelijk internet en bellen blokkeert zodra de tweewieler van het slot gehaald wordt. Het bedrijf is daarmee de eerste telecomprovider die via zijn mobiele netwerk de verkeersveiligheid van voornamelijk fietsende kinderen bevordert.

Bellen op de fiets is een groot probleem. Eén op de vijf fietsongelukken bij kinderen wordt veroorzaakt door het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen. In 2015 raakten 441 kinderen gewond en kwamen er 12 om het leven. Uit wetenschappelijk onderzoek van Alpha.One in opdracht van KPN blijkt bovendien dat niet alleen het gebruik van de smartphone op de fiets voor afleiding zorgt, maar dat het ontvangen van trillingen en geluidsmeldingen van apps als Snapchat, WhatsApp en Instagram al zorgt voor een verminderde aandacht voor het verkeer. Het onderzoek is gedaan bij jongeren tussen de twaalf en achttien jaar. Door middel van een EEG, het plaatsen van een aantal elektroden op het hoofd, is de reactie op notificaties van de mobiele telefoon gemeten.

KPN Safe Lock
KPN Safe Lock

KPN ontwikkelt samen met Veilig Verkeer Nederland de Safe Lock: een fietsslot dat in verbinding staat met een app, die het netwerk van de gebruiker blokkeert zodra de fiets van het slot wordt gehaald. Het slot wordt niet meer met een sleutel geopend en gesloten, maar via de app. Deze app stuurt zodra het slot ontgrendeld wordt een signaal naar het netwerk van KPN, waarna het data- en telefoonverkeer tijdelijk wordt stopgezet, met uitzondering van het alarmnummer 112. Zodra de fiets met de app op slot is gezet kan de gebruiker weer volledig gebruik maken van de smartphone. De app komt als eerste uit voor Android-telefoons.

“Als verkeersdeelnemer moet je alle aandacht op de weg houden, in het belang van je eigen veiligheid en die van je medeverkeersdeelnemers”, zegt KPN-topman Eelco Blok. “Omdat uit onderzoek blijkt dat zelfs een melding van een app de aandacht van het verkeer afleidt, zijn wij op zoek gegaan naar een oplossing die het makkelijk maakt die afleiding te voorkomen. Met de Safe Lock willen we een gebruiksvriendelijke oplossing ontwikkelen voor ouders en hun kinderen om dat te doen.”

Veilig Verkeer Nederland is blij met het initiatief. “Het gebruik van de smartphone op de fiets zorgt voor een forse toename van het aantal verkeersslachtoffers, met name onder de meest kwetsbare verkeersdeelnemers: jonge kinderen en tieners. Verbieden alleen helpt niet, het bieden van een goede oplossing wel”, aldus VVN-directeur Felix Cohen. “Wij zijn dan ook blij dat een grote partij als KPN meedenkt en zijn techniek inzet om zo bij te dragen aan een oplossing voor dit groeiende probleem.”

De Safe Lock wordt deze zomer in een besloten pilot geoptimaliseerd, waarna het slot eind van het jaar in de winkels zal liggen. De Safe Lock zal eind van het jaar verkrijgbaar zijn in de winkels van KPN en zal rond de 100 euro kosten. Geďnteresseerden kunnen op de hoogte gehouden worden via www.kpn.com/onbikenophone. De overheid is al langer bezig met de gevaren van bellen op de fiets. Of een verbod helpt is de vraag. Ondanks het verbod op handheld bellen in de auto bellen nog veel automobilisten handheld.

portablegear.nl