Interessant:

Belverbod op fiets krijgt veel steun

nieuws 14 december 2016 om 15:22

Nederlanders hebben schoon genoeg van smartphonegebruik op de fiets. 77 procent vindt dat bellen en appen achter het fietsstuur verboden zou moeten worden. Dit blijkt uit onderzoek door Maurice de Hond in opdracht van fietsfabrikant Gazelle.

“Als zich een fietsongeval voordoet, is in bijna één op de tien gevallen een smartphone betrokken. Bij jongeren van 12 tot 34 jaar ligt dit percentage zelfs twee keer hoger. We proberen met name jongeren al langer bewust te maken van de grote gevaren die op de loer liggen. Zij halen onderweg vaak achteloos hun mobieltje uit hun broekzak om muziek te beluisteren en berichten te versturen, zonder dat ze zich lijken te beseffen welke gevolgen dit kan hebben”, zegt directeur Felix Cohen van Veilig Verkeer Nederland (VVN).

“Wij en VVN vinden het heel belangrijk dat iedereen op een veilige manier deelneemt aan het verkeer. Fietsers die onderweg druk met hun smartphone zijn, passen zeker niet in dat beeld. We zijn blij dat het merendeel van de Nederlanders er hetzelfde over denkt. Toch zal het nog even duren voordat iedereen doordrongen is van het belang van smartphonevrij verkeer. Gazelle wil op een positieve manier een bijdrage leveren aan de normverandering en een veiliger verkeer”, zegt woordvoerder Ferdi Ertekin van Koninklijke Gazelle.

Een mogelijke oplossing om smartphonegebruik op de fiets snel en effectief tegen te gaan, en zo ongewenste afleiding te voorkomen, is de SafeDrivePod. Dit is een ingebouwde module in het fietsstuur die ervoor zorgt dat de smartphone tijdens de fietsrit niet te gebruiken is. Gazelle onderzoekt op dit moment de mogelijkheid om fietsers met interesse aan een SafeDrivePod te helpen. Dit slimme hulpmiddel is er ook voor andere vervoersmiddelen.

Maurice de Hond ondervroeg in totaal 3.500 mensen over dit onderwerp. Eerder op de week liet Minster Schultz van Verkeer en Waterstaat weten de mogelijkheden voor een verbod te onderzoeken. Eerder wilde de Minister het probleem nog oplossen met betere voorlichting. Gazelle waarschuwt al enkele jaren voor de gevaren van gsm-gebruik op de fiets.

portablegear.nl