Interessant:

Tablets ook populair onder baby's

nieuws 1 mei 2015 om 12:34

Uit onderzoek blijkt dat eenderde van de baby's van jonger dan 1 jaar wel eens een tablet of een smartphone heeft gebruikt. Rond de leeftijd van 2 jaar heeft het merendeel van de kinderen al eens gebruik gemaakt van een mobiel apparaat.

Dat blijkt uit onderzoek dat is gepresenteerd op de jaarlijkse Pediatric Academic Societies. In het onderzoek observeerden de onderzoekers 370 ouders van kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar oud om er achter te komen hoeveel toegang de kinderen kregen tot verschillende digitale media en elektronische apparatuur. In de leeftijdsgroep jonger dan 1 jaar had 52 procent wel eens televisie gekeken, had 36 procent gebruik gemaakt van een touchscreen, had 24 procent iemand gebeld, had 15 procent apps gebruikt en had 12 procent een spelletje gespeeld. Naarmate kinderen ouder worden, maken ze meer gebruik van elektronische apparatuur. 26 procent van de 2-jarigen en 38 procent van de 4-jargen uit het onderzoek gebruikten inmiddels voor meer dan een uur een elektronisch apparaat.

Het onderzoek suggereert verder dat ouders mobiele apparaten vooral inzetten om hun kinderen af te leiden. 73 procent van de onderzochte ouders liet hun kinderen met een mobiel apparaat spelen, terwijl zij huishoudelijke klusjes deden. 60 procent laat de kinderen mobiel spelen terwijl zij boodschappen doen en 65 procent zegt hun kinderen ermee te kalmeren. 29 procent van de ouders gebruikt een mobiel apparaat om de kinderen in slaap te krijgen. 30 procent van de ouders heeft wel eens bij de kinderarts advies ingewonnen over het gebruik van elektronische apparatuur door de kinderen.

VTech Baby Touch Tablet
VTech Baby Touch Tablet

De American Academy of Pediatrics (AAP) maakt zich zorgen dat al erg jonge kinderen elektronische media gebruiken, omdat excessief gebruik kan leiden tot problemen op school, concentratieproblemen, obesitas en - in het geval van internet- en smartphone-gebruik - tot onverantwoord gedrag. Uit eerder onderzoek bleek dat mobieltjes ook kunnen zorgen voor slaapproblemen en aandachtsproblemen.

TIME