Interessant:

Mozilla brengt Firefox-browser naar iOS

nieuws 3 december 2014 om 11:06

Mozilla brengt haar Firefox-browser volgend jaar waarschijnlijk uit voor de iPhone en iPad. Tot op heden wilde Mozilla Firefox niet voor iOS uitbrengen, omdat het niet haar eigen engine op Apple's platform mag gebruiken.

Apple is streng wat betreft het gebruik van browser engines van derde partijen op haar iOS-platform, het besturingssysteem van de iPad en iPhone. Huidige browsers van derde partijen die beschikbaar zijn voor iOS, zoals Chrome en Opera, draaien alleen op iOS omdat ze Apple's eigen engines gebruiken, of doordat (bij Opera) sites op een server worden geladen en vervolgens naar het toestel worden doorgestuurd. 

Mozilla weigerde lange tijd mee te gaan in Apple's beleid en daarom is de Firefox-browser tot op heden niet beschikbaar voor iOS. Nu Mozilla echter een nieuwe CEO heeft, komt daar waarschijnlijk binnenkort snel verandering in. Een manager van Mozilla twitterde - wellicht op voorspraak van de nieuwe CEO - "dat Firefox daar moet zijn waar haar gebruikers zijn". De verwachting is daarom dat Mozilla binnen een jaar haar Firefox-browser voor iOS beschikbaar zal stellen.

Enkele jaren geleden experimenteerde Mozilla reeds met een Firefox Junior-browser, een browser speciaal voor de iPad, maar deze kwam nooit officieel beschikbaar. Mozilla biedt met Firefox OS ook een mobiele besturingssysteem voor entry-level smartphones.

TechCrunch