Interessant:

Yarvik-fabrikant Sweex is failliet

nieuws 11 april 2014 om 13:36

Sweex, de Nederlandse fabrikant van onder meer de Yarvik-tablets en Yarvik-smartphones, is failliet. Grootste probleem was het hoge aantal retouren.

Leon Planken, directeur van Sweex, vertelt tegen Quote dat hij zich vergist heeft in het hoge aantal retouren in de tablet- en smartphonecategorie: deze waren bij Sweex veel hoger dan bij andere producten. Maar liefst 15 procent werd teruggestuurd. Op een verkoop van een half miljoen apparaten in deze categorie (in twee jaar) werd de retourenlogistiek daardoor zeer ingewikkeld en vooral bijzonder kostbaar (het verwerken van retour kostte bij Sweex tussen de 50 en 60 euro). 

Andere oorzaken van het faillissement zijn volgens Planken het aantrekken van een nieuwe directeur die helemaal niet functioneerde (in Quote noemt hij hem zelfs een "psychopaat") en een mislukte koerswijzing. Met de koerswijzing richtte Sweex zich vrijwel helemaal op het uitbrengen van smartphones en tablets onder de Yarvik-merknaam en werden er vrijwel geen Apple-accessoires meer uitgebracht onder het Sweex-label, waar het bedrijf voorheen juist bijzonder succesvol mee was. "We hadden gewoon rustig door moeten gaan met het uitbrengen van Apple-accessoires onder Sweex, dan hadden we hier nog gewoon gezeten", aldus Planken in Quote. Planken weet nog niet hoe het nu verder moet met Sweex.

Yarvik TAB10-410
Yarvik TAB10-410

Tablets Magazine