Interessant:

Vingerafdruklezer iPhone 5S onveilig

nieuws 17 september 2013 om 14:43

Verschillende burgerrecht- en privacyorganisaties, waaronder het Nederlandse Bits of Freedom, maken zich zorgen over de vingerafdruklezer op de nieuwe iPhone 5S.

De iPhone 5S is Apple's eerste iPhone-model met een vingerafdruklezer (een technologie die door Apple 'Touch ID' wordt genoemd): het toestel is te unlocken door je vinger op de hometoets te plaasen. Apple claimt dat data, inclusief de vingerafdrukken, zo goed beveiligd is dat hackers er niet bij kunnen. Tevens zegt Apple de vingerafdrukken niet in een database vast te leggen: ze worden alleen op het toestel zelf opgeslagen.

Toch maken verschillende burgerrecht- en privacyorganisaties zich zorgen over Touch ID. In treinkrant Metro zegt de directeur van Bits of Freedom dat "een vingerafdruk juist minder bescherming biedt".  Volgens de Nederlandse burgerrechtorganisatie kunnen "in theorie enorme databestanden worden aangelegd en het is het zorgelijk dat Apple niet wil antwoorden op de vraag of Amerikaanse veiligheidsdiensten in de vingerafdrukgegevens geinteresseerd zijn". Tevens zouden criminelen die het echt willen eenvoudig je vingerafdrukken kunnen achterhalen, omdat je ze altijd overal de hele dag achter laat.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) in Nederland zegt de zaak in de gaten te houden.

iPhone 5S
iPhone 5S

Metro