Interessant:

GSM-verbod op scholen levert New York miljoenen op

nieuws 2 augustus 2012 om 09:37

Het GSM-verbod op scholen in New York levert de nabije omgeving miljoenen dollars op, omdat de scholieren massaal tegen betaling hun mobieltjes opslaan bij lokale winkels of speciale 'opslag'-trucks.

88 procent van de 1.200 scholen - dat komt neer op ongeveer 120.00 scholieren - in New York heeft een metaaldetector. Deze zijn in eerste instantie geinstalleerd om wapens op te sporen, maar sinds 2006 worden ze ook massaal gebruikt om mobieltjes te detecteren.

De scholieren slaan hun mobieltjes massaal op in de nabije omgeving, zoals bij lokale winkels en zelfs bij speciale 'Safe Mobile Storage'-trucks, die vlak bij de scholen parkeren. Deze ondernemers weten hier een aardig slaatje uit te slaan: zij vragen een dollar per dag voor het bewaren van een mobieltje. In totaal zou er $ 22.800 dollar per dag en $ 4,2 miljoen per jaar aan het bewaren van de mobieltjes verdiend worden.

De scholieren vragen de scholen dan ook om gratis kluisjes aan te bieden, omdat voor velen een dollar per dag betalen te veel is. De controverse liep onlangs nog verder op toen een 'Safe Moible Storage'-truck werd overvallen en zowel het geld als de mobieltjes verdwenen waren...

Frankrijk en Japan overwogen eerder een GSM-verbod op scholen in te voeren; de  Zuid-Duitse deelstaat Beieren en het Aziatische land Tajikistan deden het daadwerkelijk. De Raad van Europa ziet een Europees GSM-verbod eveneens wel zitten. In Nederland blijkt het GSM-beleid op scholen een chaos.

New York Post