Interessant:

Mobieltje opladen met T-shirt

nieuws 25 juli 2012 om 12:43

Onderzoekers van de universiteit van Carolina hebben een methode gevonden waarmee het mogelijk wordt om met je t-shirt je mobieltje op te laden. De stof van het t-shirt moet hiertoe wel een speciale bewerking hebben ondergaan.

De onderzoekers dompelden een goedkoop t-shirt in een fluoride-oplossing. Vervolgens werd het shirt gedroogd en 'gebakken' in een zuurstofvrije omgeving bij een zeer hoge temperatuur. Tijdens dit proces veranderde de stofvezels van cellulose in 'actief carbon'; het materiaal bleef wel flexibel, zodat je het shirt nog gewoon kon dragen.

Door kleine stofdeeltjes als elektrode te gebruiken, hebben de onderzoekers aangetoond dat het materiaal van het shirt zou kunnen dienen als condensator. Condensators bevatten een elektrische lading en zijn onderdeel van vrijwel elk elektronisch apparaat op de markt.

In de toekomst wordt het dus wellicht mogelijk dat je t-shirt dient als condensator, waarmee je je mobieltje oplaadt. Eerder waren er concepten voor het opladen van je mobieltje met wind, zonne-energie, lucht, dans-energie, een golftas, kokend water, sportschoenen en een paraplu.

BBC